
Η Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης για τις συλλογές Φ/Χ 2024 έκλεισε στις 14 Φεβρουαρίου, ημέρα των ερωτευμένων, με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο, το show του Thom Browne για τη συλλογή Fall 2024. Αν και η περιγραφή "φαντασμαγορικό" φέρνει στο νου "glitz θέαμα", ωστόσο το show του Αμερικανού σχεδιαστή, ίσως του κορυφαίου που έχει να επιδείξει αυτή τη στιγμή η αμερικανική βιομηχανία της μόδας, ήταν σκοτεινό και ποιητικό. Καθόλου τυχαία, βεβαίως, αφού ο Browne αντλεί την έμπνευσή του από ένα κλασικό αριστούργημα της λογοτεχνίας του τρόμου, "Το Κοράκι" του Έντγκαρ Άλλαν Πόε. Η κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, η θλίψη και η απελπισία που απηχεί το διήγημα του Ποέ γίνεται όμως η αφορμή για ένα από τα πιο "φωτεινά" show της NYFW FW24, με την έννοια ότι υπήρξε από τα ελάχιστα, αν όχι το μόνο, του προγράμματος που κράτησε τη μαγεία της μόδας θαλερή.
Όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, ο Thom Browne είναι ένας υπέροχος παραμυθάς, που δεν λαθαίνει, και το show του με έμπνευση από "Το Κοράκι" είναι απ' αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις που θολώνουν τα όρια ανάμεσα στην haute couture και τη RTW. Γιατί απλά για τον Thom Browne δεν μοιάζει να έχει καμία σημασία αν πρέπει να ετοιμάσει μια Couture συλλογή (όχι τυχαία ήταν ο guest designer της θερινής Εβδομάδας Μόδας Υψηλής Ραπτικής στο Παρίσι) ή μια συλλογή που άμεσα θα πάει για πώληση. Σημασία έχουν οι συναρπαστικές ιστορίες, το συναίσθημα και η μόδα που μετουσιώνει την couture φιλοσοφία στα μέτρα του καθημερινού. Όπως θα σχολιάσει στην κριτική της η Booth Moore του WWD, "Ο μαέστρος του storytelling στα runways έκλεισε μ' ένα show αφήγημα μίας ώρας την Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης σκηνοθετώντας μία εκδοχή του έργου "Το Κοράκι" του Πόε, που προσέφερε μία φαντασμαγορία ποίησης και τεχνικής, αλλά επί της ουσίας η συλλογή ήταν εμπορική".
Το show
Το show για τη συλλογή Fall 2024 του Thom Browne φιλοξενήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο The Shed στο Hudson Yards του Μανχάταν. Το σκηνικό που φιλοξένησε το catwalk είχε στρωθεί με χιόνι και τα κλαδιά των δέντρων που είχαν τοποθετεί στο περίγυρο, μαζί με ξύλινους φράχτες, ήταν γυμνά. Ψηλά στο κέντρο της σκηνής στέκεται ένα μοντέλο (το Κοράκι;) φορώντας ένα θεόρατο, ογκώδες puffer παλτό, που αν κρίνουμε από τα κλαδιά που έχουν τοποθετεί σε καπέλο στο κεφάλι του αλλά εκείνα που προεξέχουν από τα μανίκια, συμβολίζει τον κορμό ενός υπεραιωνόβιου δέντρου. Από ένα μεγάλο σπασμένο παράθυρο στο βάθος του σκηνικού εξέρχεται το μοντέλο Anna Cleveland φορώντας ένα tweed φράκο, με καπιτονέ εσωτερική επένδυση, ενώ την ίδια στιγμή, στο παρασκήνιο, μικρά παιδιά ντυμένα με σακάκια, κοντά σορτσάκια και μίνι φούστες Thom Browne ( το brand, εξάλλου, φιλοξενεί και παιδική συλλογή) εμφανίζονται μέσα από την "κουφάλα" του puffer δέντρου. Το "κράξιμο" των κορακιών ακούγεται στην αίθουσα, ενώ πολύ σύντομα οι δυσοίωνοι ήχοι και η επιβλητική μουσική που χτίζει το συναίσθημα του τρόμου θα δώσουν τη θέση τους σε μία συγκλονιστική απαγγελία: η ηθοποιός Carrie Coon (γνωστή σε όσους έχουν παρακολουθήσει τις σειρές The Leftovers και The Gilded Age) διαβάζει το "Κοράκι" του Έντγκαρ Άλλαν Πόε, ενώ στη σκηνή περπατούν τα μοντέλα, ή καλύτερα οι χαρακτήρες που φαντάστηκε ο Thom Browne.

Η Carrie Coon >>>
Στην κορύφωση του show, το μοντέλο Alex Consani εμφανίζεται καλυμμένο μ' ένα χρυσό ογκώδες "κουκούλι" με τυπωμένες μορφές κορακιών (να' ναι αυτή η μετενσάρκωση της εκλιπούσας αγαπημένης του αφηγητή, Lenore;). Τα παιδιά που εμφανίστηκαν στην πρώτη σκηνή του catwalk επιστρέφουν για να τραβήξουν από πάνω της του κουκούλι και να αποκαλύψουν ένα golden look που εκπέμπει λάμψη και φως, ενώ την ίδια στιγμή η αφήγηση από την Coon κορυφώνεται με τη φράση "Nevermore" ("Ποτέ ξανά") που επαναλαμβάνει το Kοράκι στο διάσημο έργο να ακούγεται σε διαφορετικούς τόνους απελπισίας, θυμού, τρόμου.


Τέλος της αφήγησης. Και η ατμόσφαιρα γλυκαίνει ξαφνικά με την παρουσία του Thom Browne στη σκηνή που κρατά μία κόκκινη καρδούλα, σαν κουτί με σοκολατάκια, στο πνεύμα της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου.
Η συλλογή
To Dark Academia περιγράφει την αισθητική που εμπνέεται από το ακαδημαϊκό περιβάλλον των Ivy League πανεπιστημίων και της ανώτερη εκπαίδευσης και είχε στον επίκεντρό του την αγάπη για τη λογοτεχνία, τις τέχνες, τις κλασσικές σπουδές και τη γοτθική αρχιτεκτονική. Το Dark Academia περιγράφει, με πιο απλά λόγια, το preppy look με μια goth προσέγγιση, ένα στιλ σοφιστικέ, ρομαντικό και μελαγχολικό.

Δοθείσας αυτής της περιγραφής, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η συλλογή Fall 2024 του Thom Browne είναι μία σύγχρονη εκδοχή του Dark Academia – η έμπνευση από τον Πόε, εξάλλου, προσανατολίσει προς αυτή την κατεύθυνση. Για αρχή, να σημειώσουμε ότι ο Browne φεύγει σ' αυτή τη συλλογή από τη signature χρωματική παλέτα του, το γκρι, και επιμένει στο άσπρο και το μαύρο. Το μαύρο κοράκι γίνεται μοτίβο που απεικονίζεται πάνω σ' ένα λευκό παλτό, το golden look του φινάλε και τα καλσόν της συλλογής, ενώ ένα ακόμα μοτίβο που επαναλαμβάνεται (σε λευκό σακάκι, tweed φούστα, tweed παλτό και καλσόν) είναι το τριαντάφυλλο που θα μπορούσε να συμβολίζει παράλληλα την ομορφιά και τον πόνο. Θα μπορούσε, επίσης, να είναι μια έμμεση αναφορά στο μυστήριο του Poe Toaster, το οποίο αναφέρεται στο θρύλο σύμφωνα με τον οποίο επί σειρά ετών ένας άγνωστος μαυροφορεμένος άντρας εμφανιζόταν στον τάφο του Έντγκαρ Άλλαν Πόε στη Βαλτιμόρη, έκανε πρόποση μ' ένα ποτήρι κονιάκ και άφηνε τρία κόκκινα τριαντάφυλλα. Η φράση που στοιχειώνει τον αφηγητή του μνημειώδους έργου του Πόε, "Nevermore", τυπώνεται στην πλάτη tweed τζάκετ και εμφανίζεται διακριτικά στο λογότυπο ενός κολεγιακού sweater.



Ανάμεσα στα tweed looks, τα tuxedo blazer, τα peacots, τις ψηλόμεσες pencil φούστες με μπάσκα, τα λευκά πουκάμισα που φοριούνται με μαύρη γραβάτα, τις κομψές καμπαρντίνες, ξεχωρίζουν, επίσης, εκείνο το leather τζάκετ στην επιφάνει του οποίου μοιάζει να έχουν αφήσει τις νυχιές τους τα κοράκια, πλεκτά και tweed που δείχνουν ξεφτισμένα σαν άλλα πολυκαιρισμένα ρούχα ενός ανθρώπου που πενθεί και τα φορέματα κάπες με μεγάλους φιόγκους που θα μπορούσαν να παραπέμπουν σε τελετουργικούς μανδύες.



Ο Thom Browne έχει χτίσει ένα ολόκληρο σύμπαν πάνω στο διήγημα "Το Κοράκι". Από το show στη συλλογή, όλα συνηγορούν σε μία απόλυτα εναρμονισμένη ιδέα που εκπληρώνει άριστα και τα δυο ζητούμενα της σύγχρονης μόδας: το να εμπνέει και να συναρπάζει και το να φοριέται. Αυτό που δυσκολεύονται να κάνουν πολλοί σύγχρονοί του σχεδιαστές, ιδίως του RTW, πολύ περισσότερο οι ομόεθνοί του Αμερικανοί, ο Thom Browne όχι μόνο το καταφέρνει (μ' αυτή τη συλλογή), αλλά πλέον το έχει κάνει αδιαίρετο κομμάτι της ταυτότητάς του.