
Η ψηφιακή μόδα εξακολουθεί να είναι ένα θέμα που διχάζει. Το 2022 θα μείνει στη μνήμη μας ως χρονιά ριζικών αλλαγών στον χώρο της μόδας και της τεχνολογίας. Στην αρχή της περσινής χρονιάς, το Metaverse και τα NFT κίνησαν το ενδιαφέρον τόσο για το ευρύτερο κοινό όσο και για εταιρείες. Από τον Jimmy Choo μέχρι και τον Balmain, οι μάρκες πολυτελείας έσπευσαν να δημιουργήσουν ψηφιακά προϊόντα στο blockchain. Μερικά από αυτά έδιναν και παροχές στη πραγματική ζωή, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία προοριζόταν ως απλώς συλλεκτικά αντικείμενα που θα προσεγγίσουν νέους – συχνά νεότερους- καταναλωτές. Σε αντίθεση, τα "Phygital" (φυσικό προϊόν με ψηφιακό δίδυμο) προϊόντα έδωσαν κάτι διαφορετικό, παρέχοντας ταυτόχρονα τόσο τη φυσική όσο και τη ψηφιακή εμπειρία για το ίδιο προϊόν. Παράδειγμα αποτελεί η σειρά με φουλάρια του Γάλλου σχεδιαστή Christian Lacroix, σε συνεργασία με το Exclusible. Τέτοια ψηφιακά επιχειρήματα όχι μόνο αποτέλεσαν κάτι φρέσκο στον τομέα, αλλά παρείχαν στις εταιρείες πολλά νέα δεδομένα από τους καταναλωτές τους. Αυτά θα μπορούσαν χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για να αποκαλύψουν τις προτιμήσεις και ανάγκες των καταναλωτών, διαμορφώνοντας εν τέλη τα προϊόντα του μέλλοντος.
Το 2022 είδαμε επίσης τα μεγάλα ψηφιακά events, όπως το Metaverse Fashion Week στη Decentraland, όπου σχεδιαστές όπως η Elie Saab και οι Dolce&Gabbana δοκίμασαν τα νερά της εικονικής πραγματικότητας. Παρόλα αυτά όμως, κάποια στοιχεία όπως τα αμφισβητήσιμα γραφικά και η κακιά εμπειρία χρήστη σε ορισμένες από αυτές τις πλατφόρμες είχαν πράγματι το αντίθετο αποτέλεσμα, απομακρύνοντας ορισμένους ανθρώπους από το να ψάξουν περαιτέρω για το Metaverse. Αυτό, σε συνδυασμό με τη κατάρρευση πολλών κρυπτονομισμάτων μέσα στο 2022, την ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας έφεραν την ψηφιακή μόδα σε σημείο να φαίνεται ως μια φλύαρη ιδέα. Όμως, παρά τις δυσκολίες, ορισμένοι συνέχισαν να εργάζονται μεθοδικά για να προετοιμάσουν το επόμενο μεγάλο βήμα στο διαδίκτυο: το Web 3.0. Πραγματικά, είτε το θέλουμε είτε όχι, η μόδα θα συνεχίσει να αλλάζει με απρόσμενους ρυθμούς.
Μπαίνοντας στο 2023, βρισκόμαστε σε ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο. Ο σκεπτικισμός που προκλήθηκε από τις ατυχίες του προηγούμενου έτους, δεν κατάφερε να επισκιάσει το γεγονός ότι σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και περισσότερο ένα με τη τεχνολογία, η μόδα θα έχει και αυτή τη θέση της μέσα σε αυτή. Αυτό που περιμένουμε όμως για αρχή είναι να επικεντρωθούμε στη δημιουργία του "Web 2.5" πριν πάμε στο "Web 3.0". Η βρετανική εταιρεία Threedium για παράδειγμα -η οποία συλλέγει στους πελάτες της τους οίκους Fendi, Bulgari και Cartier– πρωτοστατεί στον χώρο με τρισδιάστατη τεχνολογία ψηφιακής μοντελοποίησης φυσικών προϊόντων, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου. Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να δουν ένα προϊόν με ψηφιακό τρόπο από όλες του τις γωνίες και να το δοκιμάσουν εύκολα στον χώρο τους μέσα από τη κάμερα του κινητού τους τηλεφώνου – με τη λεγόμενη AR Τεχνολογία, η οποία συνδυάζει τον πραγματικό κόσμο με μια τεχνολογική επικάλυψη.
Άλλο παράδειγμα αποτελεί και η πρόσφατη συνεργασία του γνωστού καταστήματος Galeries Lafayette που παρουσίασε μόλις ένα project στο Παρίσι με την εταιρεία Lablaco. Σε αυτό, τα πραγματικά αντικείμενα στο κατάστημα μπορούν να σαρωθούν μέσω της κάμερας των κινητών και ο χρήστης βλέπει αμέσως την εικονική τους εκδοχή στην οθόνη του, εμπλουτίζοντας έτσι την εμπειρία στο φυσικό κατάστημα. Παρομοίως, φέτος οι "έξυπνοι καθρέφτες" – που αναγνωρίζουν τα προϊόντα που φέρνει μαζί του ο καταναλωτής στο δοκιμαστήριο παρέχοντας προσωποποιημένες οδηγίες και συμβουλές – θα χρησιμοποιηθούν σε περισσότερα καταστήματα, με πολλούς μεγάλους οίκους μόδας να τους δοκιμάζουν αυτή τη στιγμή.
Σε ό,τι αναφορά τα NFT τώρα, μπορούμε να περιμένουμε ότι τέτοιες συλλογές προορίζονται πλέον λιγότερο για συλλογή και περισσότερο ως δωρεάν μπόνους όταν κάποιος αγοράζει ένα φυσικό αντικείμενο. Αυτό σημαίνει πως θα δούμε τα NFT ως τη ψηφιακή μορφή phygital προϊόντων (φυσικό προϊόν με ψηφιακό δίδυμο) που θα παρέχουν μια γκάμα έξτρα δυνατοτήτων σε ένα προϊόν, γεφυρώνοντας το online με το offline χωρίς επιπλέον κόστος. Τέλος, θα δούμε την εξέλιξη νέων τρόπων αγοράς, όπως εικονικών εκθεσιακών χώρων, καταστημάτων και εκδηλώσεων. Ήδη, το Bloomingdales, το Alibaba και ο οίκος Bulgari έχουν δημιουργήσει εικονικές εκδόσεις των πολυτελών πολυκαταστημάτων τους. Αυτού του είδους οι νέες ψηφιακές μπουτίκ, θα μας κάνουν να ξεπεράσουμε στο μέλλον τις μονοδιάστατες ιστοσελίδες-καταστήματα σε μορφή καταλόγου που όλοι γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε αυτή τη στιγμή.
Κατά τα μέσα του νέου χρόνου, θα δούμε πως η "Τεχνητή Νοημοσύνη" (Artificial Intelligence) θα γίνει η λέξη-κλειδί για το 2023. Αυτού του είδους η τεχνολογία, η οποία χρησιμοποιείται ήδη σε πολλούς άλλους κλάδους, θα μπει αναπόφευκτα και στο τομέα της μόδας. Πράγματι, η τεχνητή νοημοσύνη των υπολογιστών και ο αυτοματισμός μπορούν να βοηθήσουν τους κατασκευαστές να βελτιώσουν τόσο τα ίδια τα προϊόντα όσο και τη διαδικασία παραγωγής τους, να βοηθήσουν με νέες ιδέες, να ενσωματώσουν δεδομένα και πολλά άλλα. Από την αντίθετη πλευρά, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί, επίσης, να βοηθήσει ένα καταναλωτή να καταλάβει πώς θα μοιάζει ένα φυσικό ένδυμα στην πραγματική ζωή. Γι' αυτό τον λόγο, χρησιμοποιείται ήδη από πολλούς σχεδιαστές στη δημιουργία υφασμάτων/μοτίβων ή και στην πρόβλεψη των επόμενων τάσεων της μόδας.
Ένα είναι σίγουρο: η εικονική μόδα θα συνεχίσει να εξελίσσεται. Το 2023 θα είναι το έτος όπου οι οποιοσδήποτε νέες εμπειρίες θα προσφέρουν καινούργιες εμπειρίες στον κόσμο και θα χρησιμοποιήσουν δεδομένα για να κατανοήσουν τις πραγματικές ανάγκες μιας ζωής που ξεκίνησε από το φυσικό κόσμο και μπλέκεται όλο και περισσότερο με τον εικονικό. Έτσι, η ύφεση στο bitcoin ή κάποια λάθος βήματα δεν θα μπορούσα προφανώς ποτέ να σταματήσουν τη κατεύθυνση στην οποία κινούμαστε.