
Στην επίδειξη Dior Haute Couture Άνοιξη 2022 του Dior, η creative director Maria Grazia Chiuri διακόσμησε την πασαρέλα με τα έντονα χρώματα 22 υφαντών ταπισερί, καθεμία από τις οποίες χρειάστηκε 500 με 2.800 ώρες για να φτιαχτεί και για τις οποίες συνεργάστηκε με το Chanakya School of Craft στη Βομβάη. Σε όλη τη διάρκεια της θητείας της στον Dior η Chiuri έχει κάνει μια πολύ σημαντική προσπάθεια να προωθήσει τη δημιουργική εργασία των γυναικών. Οι τεχνίτριες του Chanakya εκπαιδεύονται σε περισσότερες από 300 διαφορετικές τεχνικές κεντήματος και η δουλειά τους δίνει μια αίσθηση απόλυτης ζωντάνιας. "Για εμένα ήταν σημαντικό να προσεγγίσω διαφορετικούς πολιτισμούς, αφού καθένας από αυτούς προσθέτει συνεχώς αξία στη δουλειά μας".

Πολλά πλέον ευρωπαϊκά luxury labels, αρχίζουν να αναγνωρίζουν τη δουλειά που γίνεται από χέρια που μπορεί να απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα από την έδρα των οίκων και στα οποία βασίζονται όποτε χρειαστεί. Έτσι, οι τεχνίτες παίρνουν τα εύσημα που τους αξίζουν, πληρώνονται δίκαια για την εργασία τους και υπάρχει διαφάνεια ως προς τις συνθήκες εργασίας, προϋποθέσεις τις οποίες οι καταναλωτές πια ολοένα και περισσότερο αναζητούν.

Πολλοί ανεξάρτητοι σχεδιαστές, όπως οι Osman Yousefzada, Kenneth Ize και Rachel Scott, ανέκαθεν προέβαλλαν τα έργα και τις παραδόσεις των τεχνιτών από τις χώρες καταγωγής τους. Ο Βρετανός σχεδιαστής από το Πακιστάν Yousefzada παρουσίασε μια σειρά ρούχων με πολύχρωμες εκτυπώσεις που είχαν γίνει στο Πακιστάν με μια τεχνική αιώνων. Η σχεδιάστρια Abrima Erwiah, Αμερικανίδα με καταγωγή από την Γκάνα, όσο εργαζόταν για την Bottega Veneta λάνσαρε το 2013 μαζί με την ηθοποιό και ακτιβίστρια Rosario Dawson το label Studio 189, ενώ το 2015 εγκαινίασαν ένα εργοστάσιο στην πρωτεύουσα της Γκάνας. Ταυτόχρονα, συνεργάζονται με κοινότητες σε όλη τη χώρα καθώς και στην Μπουρκίνα Φάσο για τεχνικές όπως το χειροποίητο μπατίκ, η βαφή indigo και η πλέξη kente.


Την ίδια στιγμή το label Diotima της Rachel Scott μεταμορφώνει τα ταπεινά βαμβακερά σεμέν των γυναικών της Τζαμάικας σε τοπ. Στο ίδιο πνεύμα κινείται και ο Αμερικανός σχεδιαστής από το Νεπάλ Prabal Gurung. "Το tie-dye συνήθως θεωρείται τεχνική που την κάνεις μόνος σου, εμείς όμως την εξελίξαμε σε βασικό ενδυματολογικό χαρακτηριστικό" εξηγεί μιλώντας για τα νέα tie-dye πλεκτά του, φτιαγμένα στο Κατμαντού από απαλό κασμίρι των Ιμαλαΐων. Η ουρουγουανής καταγωγής σχεδιάστρια Gabriela Hearst για την ανοιξιάτικη συλλογή του ομώνυμου brand της με έδρα τη Νέα Υόρκη συνεργάστηκε με τη Madres & Artesanas Tex για τα πλεκτά με βελονάκι φορέματα με τα ζωηρά σχέδια, με το δίκτυο Manos del Uruguay για τα πόντσο με τα χρώματα του ουράνιου τόξου καθώς και με τις ιθαγενείς πλέκτριες του Ναβάχο για τις λεπτομέρειες στα πολυτελή φορέματα και τις καμπαρντίνες.


Επιπλέον, λάνσαρε το label Chloé Craft δημιουργώντας μια σειρά φορεμάτων με χειροποίητο μακραμέ από μετάξι που έφτιαξαν οι τεχνίτριες του Akanjo με έδρα τη Μαδαγασκάρη, μέλους της Οργάνωσης του Παγκόσμιου Δίκαιου Εμπορίου. Το Akanjo εφοδιάζει brands πολυτελείας πάνω από 20 χρόνια. "Κάθε πολιτισμός έχει τη δική του παράδοση στη χειροτεχνία. Οι Ιταλοί την έχουν, όπως και οι Γάλλοι, όπως και οι ιθαγενείς πολιτισμοί. Το να τιμάς κάθε τέτοια δημιουργία, απ’ όπου κι αν προέρχεται, θεωρώ πως είναι η πιο σωστή προσέγγιση" καταλήγει η Hearst.
