
Συνέντευξη στο περιοδικό "Τηλεθεατής" παραχώρησε ο Γιώργος Νούσης. Ο πρωταγωνιστής της σειράς "Ο Παράδεισος των κυριών" μίλησε για τις εξελίξεις της σειράς αλλά και για την κινητοποίηση του καλλιτεχνικού χώρου κατά της υποβίβασης των πτυχίων τους σε απολυτήρια λυκείου.
Αν και είμαστε στο 2023, πιστεύετε ότι ο γιατρός και ο δικηγόρος είναι επιλογές που επιβραβεύονται από την κοινωνία;
Αυτό τώρα το ανακαλείτε από παλαιότερη συνέντευξη, σωστά; Δεν θυμάμαι σε τι πλαίσιο το είχα πει τότε, είμαι όμως σίγουρος ότι αναφερόμουν συγκεκριμένα στην ελληνική κοινωνία. Τα επαγγέλματα που ανέφερα δεν είναι τα μόνα, αλλά είναι αντιπροσωπευτικά επαγγελμάτων που στη συνείδηση του μέσου Έλληνα σηματοδοτούν σημαντικό κοινωνικό status. Και ναι, συνεχίζει να ισχύει. Η απαξίωση της τέχνης στην Ελλάδα -νομίζω γι’ αυτό μιλούσα και τότε- είναι κάτι που μαρτυρά τον επαρχιωτισμό μας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Όχι μόνο δεν κάνουμε βήματα προς τα εμπρός στον τομέα του πολιτισμού, αλλά η τωρινή κυβέρνηση θέλει να επικυρώσει αυτή την απαξίωση και με Προεδρικό Διάταγμα! Είναι τόσο τραγικό που μπορεί και να γελάσεις σε στιγμές… αν σκεφτείς τις φιγούρες δισδιάστατων πολιτικών, τα επιχειρήματά τους, τη συγκάλυψη των ΜΜΕ.
Ποια είναι η γνώμη σας για το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο εξισώνει τα πτυχία των καλλιτεχνών με απολυτήρια Λυκείου;
Ξεπερνάει την προσβολή… είναι φοβιστικό! Αυτοί που στα χρόνια της κρίσης φοβούνταν μην τυχόν και φύγουμε από την Ευρώπη, αντί να υιοθετήσουν τη στάση των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών απέναντι στις τέχνες και τον πολιτισμό, αντί να δημιουργήσουν ένα αντίστοιχο πλαίσιο, που να εξασφαλίζει καλύτερες συνθήκες για τους καλλιτέχνες σε όλα τα επίπεδα -εκπαιδευτικό, δημιουργικό, ερευνητικό-, επιλέγουν να νομοθετήσουν την απαξίωση των ενεργών καλλιτεχνών, τοποθετώντας κάπου στο μέλλον τη δημιουργία ακαδημίας, που από εκεί κι έπειτα θα παράγονται αξιοσέβαστοι (για το κράτος) δημιουργοί. Ντροπή.
Ενωμένοι και σύσσωμοι οι καλλιτέχνες αντιμετωπίζετε την κρίσιμη καμπή για τον κλάδο σας;
Το μόνο θετικό σε αυτή την ιστορία είναι η εντελώς μαζική αντίδραση του κλάδου. Οι παλιότεροι λένε ότι πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τόσο μαζικό από καλλιτέχνες. Είναι συγκινητικό. Οι καταλήψεις, οι σπουδαστές, οι συναυλίες, οι συνελεύσεις, οι πορείες… Βασικά, είναι συγκινητικό, γιατί όλους μας έχει ενώσει αυτό το νήμα της αδικίας που έχουμε αισθανθεί. Στο δίκιο μας αυτό δεν χωράει αμφιβολία.