
Η Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι, που φιλοξένησε τις κολεξιόν για τη σεζόν Φθινόπωρο – Χειμώνας 2022 – 23, έφτασε στο τέλος της. Από τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου έως και την Τρίτη 8 Μαρτίου, παρουσιάστηκαν στο Παρίσι περίπου 90 fashion shows, ανάμεσά τους κι αυτά κορυφαίων γαλλικών (κυρίως, αλλά όχι μόνο) οίκων της παγκόσμιας μόδας όπως Chanel, Dior, Louis Vuitton, Valentino, Balenciaga, Saint Laurent, Balmain, Givenchy, Hermès, Miu Miu, Loewe, Chloé, Isabel Marant, Stella McCartney, Off-White κ.ά.
Η επικαιρότητα του πολέμου…
Το κλίμα της Εβδομάδας Μόδας ήταν έντονα επηρεασμένο από τις εξελίξεις της επικαιρότητας: ο πόλεμος της Ουκρανίας, που ξέσπασε στις 24 Φεβρουαρίου μετά την εισβολή της Ρωσίας κι ενώ ήταν σε εξέλιξη η Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου, προκάλεσε κύμα αντιδράσεων και από τον χώρο της μόδας. Κι ενώ οίκοι και brands ετοιμάζονταν να παρουσιάσουν τις συλλογές τους την ίδια στιγμή οι Όμιλοι στους οποίους ανήκουν και οι εταιρείες τους προχωρούσαν σε κλείσιμο καταστημάτων και μπουτίκ στη Ρωσία, αναστέλλοντας παράλληλα και το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Αμέτοχοι δεν έμειναν ούτε οι σχεδιαστές, οι περισσότεροι από τους οποίους προχώρησαν σε μηνύματα με την προσωπική τους υπογραφή κατά του πολέμου και υπέρ της ειρήνης, αλλά και εκκλίσεις για ανθρωπιστική βοήθεια και δωρεές για του πρόσφυγες. Η πιο συγκινητική ίσως στιγμή ήταν τα λόγια- κατάθεση ψυχής του (πρώην πρόσφυγα πολέμου) Demna Gvasalia, ο οποίος κατάφερε δουλεύοντας μέχρι την τελευταία στιγμή, να μετατρέψει το show Balenciaga σε μία έντονα φορτισμένη συναισθηματικά αντιπολεμική εκδήλωση. Ο ίδιος ο σχεδιαστής εμφανίστηκε στα παρασκήνια φορώντας μία μπλούζα στα χρώματα της χώρας, την ίδια που μοίρασε και στους καλεσμένους του στο show. Με παρόμοιο look, μία μπλούζα στα χρώματα της Ουκρανίας, εμφανίστηκε στο runway η Isabel Marant, ο Pierpaolo Piccioli φορούσε μία κορδέλα στα ουκρανικά χρώματα στη διάρκεια της επίδειξης Valentino, ενώ ο Olivier Rousteing λίγο πριν την έναρξη του show Balmain δήλωσε "καθώς ετοιμαζόμαστε να δείξουμε τη συλλογή μας, έχουμε επίγνωση ότι αυτή τη στιγμή συμβαίνουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα στον κόσμο. Είναι δύσκολο να επικεντρωθεί κανείς στα runways και τα ρούχα, καθώς ακούμε με βαριά καρδιά τα νέα. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τους Ουκρανούς…"

Στους δρόμους του Παρισιού, επίσης, οι influencers έκαναν την εμφάνισή τους με street style looks στα εθνικά χρώματα της Ουκρανίας, αλλά και γραπτά μηνύματα στήριξης στη χώρα.


Όλα τα shows πραγματοποιήθηκαν κανονικά, ακόμα και του οίκου Balenciaga που ο καλλιτεχνικός του διευθυντής αποκάλυψε ότι σκέφτηκε να αναβάλει. Μάλιστα, η συμμετοχή των celebrities στο front row ήταν εντυπωσιακή: στο Παρίσι κατέφθασαν κορυφαία ονόματα του Hollywood – από τη Rihanna και την Kim Kardashian μέχρι τη Zendaya, την Emma Stone, την Julianne Moore, την Demi Moore, τη Serena Williams, την Anya Taylor-Joy κ.ά-, οι ντίβες του γαλλικού σινεμά – όπως η Catherine Deneuve, η Isabelle Adjani και η Isabelle Huppert, τα supermodels Bella και Gigi Hadid, αλλά και οι κορυφαίες insiders της μόδας, όπως η Chiara Ferragni και η Leonie Hanne. Με απλά λόγια, η Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού επέστρεψε σε αυτό που ήταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid: μια γιορτή της μόδας με πλούσια έμπνευση, ενδιαφέρουσες συλλογές και λαμπερούς καλεσμένους.
Οι collections
H Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι ξεκίνησε μ' ένα show αφιερωμένο στη μνήμη του Virgil Abloh, από το brand του οποίου υπήρξε ιδρυτής, το Off-White. Στην πασαρέλα περπάτησαν κορυφαία μοντέλα από τη νέα και την παλαιότερη γενιά – όπως η Cindy Crawford και η κόρη της Kaia Gerber- ενώ η παρουσίαση περιελάμβανε και τη "High Fashion" couture σειρά, που εμπνεύστηκε ο σχεδιαστής πριν τον θάνατό του και φρόντισαν να ολοκληρώσουν τα μέλη της ομάδας του.
Η διάθεση πειραματισμού έκανε έντονη την παρουσία της στις συλλογές που φιλοξένησε το Παρίσι στη διάρκεια του προγράμματος. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η high – tech συλλογή του οίκου Dior, όπου ladylike σιλουέτες αποκτούν τεχνικά μέρη και μηχανισμούς οι οποίοι προσφέρουν στα ρούχα μια ιδιόμορφη λειτουργικότητα: κρατούν για παράδειγμα το σώμα δροσερό. Η αμηχανία που προκαλεί το αποτέλεσμα απορρέει κυρίως από το "αλλόκοτο προξενιό" ανάμεσα στην κληρονομία του οίκου και τις φουτουριστικές συσκευές που μοιάζουν περισσότερο με παρείσακτα gadgets παρά κομμάτια μιας "μελλοντικής στολής", ωστόσο οφείλει κανείς να αναγνωρίσει στη Maria Grazia Chuiri ότι θέλησε να τολμήσει και να δοκιμάσει.
Πειραματική ήταν και η διάθεση του Nicolas Ghesquière για την FW'22 συλλογή του οίκου Louis Vuitton, την οποία αφιέρωσε στη νέα γενιά, από την αδάμαστη ελευθερία και αναποφασιστικότητα της οποίας εμπνεύστηκε. Vintage στοιχεία και κλασικά κομμάτια συνδυάζονται με την streetwear αισθητική και sporty κομμάτια καταλήγοντας σε μια πρόταση που καλεί σε ελευθερία έκφρασης ως προς το ντύσιμο. Την ίδια, δηλαδή, που έχουν κατά κύριο λόγο οι έφηβοι.
Ο οίκος Chanel αφιέρωσε τη συλλογή του στο tweed, ο οίκος Valentino αποκλειστικά στο ροζ χρώμα, ενώ ο οίκος Saint Laurent επιμένει στο λευκό και το μαύρο της απόλυτης κομψότητας. Ειδικά η κολεξιόν Saint Laurent ήταν ένα άριστο δείγμα Παριζιάνικου chic με τον Anthony Vaccarello να ντύνει τα μοντέλα του με bias-cut μεταξωτά φορέματα φορεμένα με peacoats ή δερμάτινα aviator jackets, εντυπωσιακές γούνες και tuxedo suits με τονισμένους ώμους.
Από τον πειραματισμό και τη σοφιστικέ κομψότητα, στον απόλυτο σουρεαλισμό του J.W. Anderson για τον οίκο Loewe. Ο Βρετανός σχεδιαστής είχε ήδη δηλώσει τις εκκεντρικές του προθέσεις από τη SS'22 συλλογή Loewe με τα sculpural φορέματα και τα ιδιότροπα τακούνια στα πέδιλα, αλλά αυτή τη φορά πάει την πρότασή του ένα βήμα πιο μακριά: γλυπτά μπαλόνια εμφανίζονται ως διάκοσμοι σε φορέματα, ως bra tops κι ως τακούνια σε παπούτσια, ζευγάρια γόβες ξεχωρίζουν μέσα από διαφανή εφαρμοστά φορέματα, αυτοκίνητα κρύβονται κάτω από το στρίφωμα μίνι φορεμάτων, ενώ το κυρίαρχο αξεσουάρ της συλλογής είναι ένα ζευγάρι μπότες που μοιάζουν με πουγκί/ clutch μέσα στο οποίο κλείνονται τα πόδια. Η εποχή δικαιολογεί τον σουρεαλισμό και τα εκκεντρικά σύνολα, και ο Anderson μοιάζει να ξεπερνά όλο και περισσότερο τα όρια της φαντασίας, χωρίς ωστόσο να αποφεύγει τις συγκρίσεις με τον οίκο – σύμβολο του σουρεαλισμού, τον Schiaparelli και τις ενστάσεις για τη πρακτικότητα των RTW προτάσεων.
Η συλλογή Miu Miu, που "έκλεισε" την εβδομάδα μόδας, ήταν επίσης μία απ' αυτές που συζητήθηκαν. Τα low-rise παντελόνια και οι micro-mini φούστες που η Miuccia Prada σέταρε με τολμηρά πλεκτά crop tops στη συλλογή SS'22 επιστρέφουν και στη συλλογή Φθινόπωρο-Χειμώνας 2022-23 με πιο sporty και κολεγιακή διάθεση, ενώ την εμφάνισή τους κάνουν και τα cropped shearling bomber jackets, συνδυασμένα σε με leather παντελόνια ή hot pants. Με απλά λόγια, το στιλ που σχολιάστηκε (θετικά κι αρνητικά) και αντιγράφηκε περισσότερο τη σεζόν SS'22 δεν πάει πουθενά και την επόμενη σεζόν, με τη σχεδιάστρια να εξυπηρετεί άριστα τη φιλοσοφία της: τη δημιουργία "στολής" για τους θαυμαστές του στυλ που προτείνει.
Όσο για τη FW'22 συλλογή του οίκου Balenciaga, μπορεί το show να ήταν αυτό που συζητήθηκε περισσότερο, ωστόσο η πρόταση του Demna Gvasalia αποτυπώνει εξαιρετικά τη σκοτεινή, αμφίρροπη διάθεση της εποχής: τσάντες που μιμούνται τις σακούλες σκουπιδιών, catsuits φτιαγμένα από κολλητικές ταινίες, βραδινά φορέματα που μοιάζουν τρύπια και ξεσκισμένα, denim overalls που θυμίζουν jeans φορεμένα μέχρι τον κορμό, και γενικά looks που κουβαλάνε μηνύματα και συμβολισμούς προσφέρονται για απόλυτο και ξεκάθαρο statement. Παρόμοια σχόλια, για την επικαιρότητα που αποπνέουν τα looks, απέσπασε και η collection του οίκου Balmain, με τον Olivier Rousteing να προσθέτει στις δημιουργίες του τμήματα που θυμίζουν προστατευτικά καλύμματα. Τα "body armors" στα ρούχα του Balmain, που άνετα παραλληλίζονται με στρατιωτικές στολές, πανοπλίες ή εξοπλισμό μοτοκρός, μπορεί να αντλούν την έμπνευσή τους από την ανάγκη για "αυτοπροστασία" που προέκυψε από το ατύχημα του σχεδιαστή μετά από φωτιά που ξέσπασε στο σπίτι του – η προηγούμενη συλλογή αντλούσε την έμπνευσή της από τους επιδέσμους με του οποίους περιέθαλψε τα εγκαύματα του, ωστόσο μοιάζουν μία πρόταση που βρίσκει τη θέση της στην επικαιρότητα του πολέμου.
Ξεχωρίζουν ακόμα… το σοφιστικέ sexiness στα σύνολα του οίκου Hermès, τα άνετα και κομψά essentials για τη σύγχρονη γυναίκα που περιλαμβάνει η συλλογή της Isabel Marant, τα "dusty sequin" βραδινά φορέματα με τους ασύμμετρους ώμους και τους όγκους του Rick Owens – στα plus της συλλογής του, τα puffer παλτό με τα μακριά ως το πάτωμα μανίκια και τα duvet jackets που τυλίγονται γύρω από τον λαιμό, και η νεανική φρεσκάδα της συλλογής Coperni.