
Εάν κάποιος έζησε στον πλανήτη Γη το 2021, υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα έχει ήδη έρθει αντιμέτωπος με τον όρο "Metaverse", ο οποίος προσδιορίζει την επόμενη φάση του διαδικτύου όπως το ξέρουμε. Ενώ το "Ενσωματωμένο Διαδίκτυο" ή το "Διαδίκτυο 3.0" είναι ήδη γνωστό ως το μέλλον της καθημερινής μας ζωής, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες μπορούν να προχωρήσουν σε αυτό το μεγάλο βήμα. Πράγματι, υπάρχουν αρκετές φωνές που σκορπούν φόβο, υποδηλώνοντας ότι στο μέλλον η ανθρωπότητα θα είναι δεμένη σε γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, τα οποία θα εξαλείψουν κάθε ίχνος πραγματικής ζωής.
Αυτό που πολλοί ξεχνούν φυσικά, είναι ότι το Internet 3.0 δεν περιλαμβάνει μόνο VR – εικονική πραγματικότητα (μια τρισδιάστατη ηλεκτρονική προσομοίωση που ενσωματώνει πλήρως το άτομο μέσω του ειδικού ηλεκτρονικό εξοπλισμού), αλλά ότι υπάρχει και η AR – τεχνητή-επαυξημένη πραγματικότητα (τεχνολογία που τοποθετεί μια ηλεκτρονική εικόνα πάνω από την πραγματική ζωή και o χρήστης βλέπει τα ψηφιακά αντικείμενα μαζί με τον φυσικό κόσμο, ενισχύοντας την πραγματικότητά του). Στο μέλλον, το AR θα είναι η κινητήριος δύναμη στη συζήτηση περί Metaverse και θα επιτρέψει πλήρως καθηλωτικές και συναισθηματικές εμπειρίες, έχοντας ως αποτέλεσμα τελικά τη μετάβαση μας από μια οθόνη 2D, όπως ένα τηλέφωνο ή φορητός υπολογιστής, σε ένα πιο ρεαλιστικό και ενσωματωμένο περιβάλλον. Για τις εταιρείες μόδας, μια σωστή AR στρατηγική θα είναι εξαιρετικά επωφελής, οδηγώντας σε εντελώς νέους τρόπους σύνδεσης με πελάτες και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Πώς θα μπορούσαν όμως τα brands να αρχίσουν να τη χρησιμοποιούν;
Επαυξημένη Πραγματικότητα: πώς μπορεί να εφαρμοστεί;
Ζώντας στην εποχή του υπερκορεσμού στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ο συνδυασμός φυσικών και ψηφιακών εμπειριών που επιτυγχάνονται μέσω της τεχνολογίας AR, φαίνεται ως η τέλεια λύση για τις τρέχουσες ανάγκες των καταναλωτών. Οι περισσότερες εταιρείες πολυτελείας πρέπει να καλυτερεύουν συνεχώς τη στρατηγική πωλήσεων τους στο διαδίκτυο, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των συνολικών εσόδων τους προέρχεται από αυτό. Η επαυξημένη πραγματικότητα μπορεί επί του παρόντος να εφαρμοστεί σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής του χρήστη για να βελτιώσει την εμπειρία του, καθώς και να προσφέρει το κάτι που δεν είχε ξαναδεί και που θα διαφοροποιήσει τη μάρκα από τους ανταγωνιστές της. Ο σωστός τρόπος για να το πετύχει αυτό είναι επανεξετάζοντας τα βασικές στρατηγικές μάρκετινγκ.
Ξεκινώντας με τη προσέλκυση καταναλωτών γύρω από ένα προϊόν ή μια υπηρεσία, η τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας μπορεί να βοηθήσει με δημιουργία φίλτρων, που μπορούν να γίνουν δημοφιλή στα social media και να επιτρέψουν εξαιρετικά ελκυστικές στρατηγικές μάρκετινγκ. Αν και αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο με το Snapchat και το Instagram να ηγούνται σ' αυτό το τομέα, υπάρχει ακόμα τεράστιο εύρος δυνατοτήτων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Ο Dior, για παράδειγμα, κυκλοφόρησε πρόσφατα μια σειρά από φίλτρα μάρκετινγκ (που προορίζονται στο να αυξήσουν την αναγνωρισιμότητα της μάρκας από το ευρύ κοινό) και τα οποία επιτρέπουν στους χρήστες να βλέπουν τις τσάντες και τα μεταξωτά φουλάρια του οίκου φορεμένα πάνω στο σώμα τους. Με αυτό το τρόπο, πολλά άτομα που διαφορετικά δεν είχαν καν ποτέ σκεφτεί να "δοκιμάσουν" ένα κομμάτι του Dior, θα μπουν στη διαδικασία σκέψης του να αποκτήσουν κάποτε ένα αξεσουάρ του οίκου.
Τα εφέ AR μπορούν επίσης να επηρεάσουν την αναγνωρισιμότητα με μια διαδραστική καμπάνια η οποία συνδυάζει το online με το offline. Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες εικόνες, σημεία ή στόχους τους οποίους θα δει στον πραγματικό κόσμο, η κάμερα ενός χρήστη μπορεί να ανοίξει μια διαδικτυακή πύλη διαδραστικών εφέ επαυξημένης πραγματικότητας όταν στρέφεται σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο. Ο Jean Paul Gaultier για παράδειγμα δημιούργησε μια AR καμπάνια μάρκετινγκ η οποία έδειχνε τον Πύργο του Άιφελ να είναι τυλιγμένος στα χρώματά του οίκου, όταν ένας χρήστης άνοιγε τη κάμερα του Snapchat μπροστά από το ιστορικό μνημείο.
Επιτρέποντας την εικονική δοκιμή, η επαυξημένη πραγματικότητα μπορεί να αυξήσει το ενδιαφέρον των πελατών, βοηθώντας τη λήψη αποφάσεων και τον μύθο γύρω από μια μάρκα. Οι οίκοι μόδας θα μπορούσαν να εφαρμόσουν "έξυπνους" καθρέφτες τεχνητής πραγματικότητας τόσο έξω όσο και μέσα από τις μπουτίκ τους, επιτρέποντας έτσι σε πελάτες να δοκιμάζουν ένα ρούχο με τεράστια ευκολία στο κατάστημα. Αλλά και στο σπίτι, αντί τα ενδιαφερόμενα άτομα να φαντάζονται απλά το πώς ένα προϊόν θα έμοιαζε πάνω στο σώμα τους ή μέσα στο χώρο τους, θα μπορούν πλέον να το βιώνουν και να βλέπουν άμεσα. Όσο για την αποφασιστική στιγμή της ολοκλήρωσης μιας αγοράς, το AR μπορεί να αλλάξει πλήρως την εμπειρία που προσφέρουν μέχρι τώρα οι εταιρείες. Οι χρήστες θα μπορούν να ανοίγουν τη κάμερα τους στο φυσικό τους δωμάτιο και αμέσως να "μπουν" σε μια πύλη, όπου θα μπορούν να δουν την εικονική μπουτίκ της μάρκας που παρουσιάζεται μέσα στο σπίτι τους. Αυτό σημαίνει μια εταιρεία μόδας να μπορεί να προσφέρει διαδικτυακά ακριβώς την ίδια εμπειρία με το φυσικό της κατάστημα (με εικονικά ράφια, καθρέφτες και υπαλλήλους).

Όσον αφορά τη διατήρηση των πελατών, τα brands μπορούν να αναθέσουν στους πελάτες τους εικονικούς προσωπικούς βοηθούς που θα παρέχουν συνεχή υποστήριξη για όλο το 24ωρο. Ένας πελάτης, για παράδειγμα, θα μπορεί να ξαπλώσει στο κρεβάτι του, ενώ ένας εικονικός υπάλληλος της Gucci θα μπαίνει στο χώρο του μέσω επαυξημένης πραγματικότητας για να του δείχνει την τελευταία συλλογή. Τέλος, το AR ανοίγει μια εντελώς νέα ροή εσόδων δημιουργώντας έναν εντελώς νέο τύπο χρήσης εικονικών αντικειμένων. Η Chanel για παράδειγμα μπορεί να πουλάει εικονικά φορέματα ως NFT στο μέλλον (παρόμοια με τα αντικείμενα που βρίσκονται επί του παρόντος στο Dress X), καθώς οι άνθρωποι θα μπορούν να βλέπουν αυτά τα εικονικά ρούχα ενώ περπατούν στο δρόμο φορώντας έξυπνα γυαλιά. Η τεχνολογία για όλα τα παραπάνω υπάρχει ήδη. Το μόνο που χωρίζει το ευρύ κοινό από το να έχει πρόσβαση σε όλα τα παραπάνω είναι μια ανακοίνωση από την Apple για το επόμενο iPhone. Τα "έξυπνα" αυτά γυαλιά θα μας επιτρέπουν να δούμε τα πάντα χωρίς τη κάμερα του κινητού μας και θα είναι αρκετά οικονομικά ώστε να μπορούν να υιοθετηθούν από τους περισσότερους. Γνωρίζοντας τους ρυθμούς της τεχνολογίας, δεν βρισκόμαστε μακριά από αυτή τη μέρα, είναι ώρα λοιπόν για κάθε εταιρεία να αρχίσει να προετοιμάζεται κατάλληλα πριν τη καταιγίδα.
Δείτε πως λειτουργεί ένας καθρέφτης επαυξημένης πραγματικότητας:
Who is who
Με εργασιακή εμπειρία στη μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας του κόσμου, η Demi Karanikolaou συνεργάζεται με τα πιο γνωστά διεθνή publications και οίκους μόδας, βοηθώντας τους να χτίσουν τη ψηφιακή τους στρατηγική. Όντας στη καρδιά των εξελίξεων η αρθρογραφία της στο Harper's Bazaar στοχεύει στο να ρίχνει φως στη στροφή της βιομηχανίας προς το digital.