
Από τις 29 Ιανουαρίου μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη η Εβδομάδα Μόδας που φιλοξενεί τις συλλογές των σκανδιβανικών brands. Οι συλλογές που παρουσιάστηκαν στην πιο ενδιαφέρουσα fashion week αναφορικά με το σύγχρονο cool style απευθύνονται στη μόδα της σεζόν Φθινόπωρο – Χειμώνας 2024-25 και οι προτάσεις φρόντισαν να συνδυάσουν όλα τα trends που μπορούν να αφορούν τον σημερινό καταναλωτή: το μοντέρνο workwear, το τολμηρό sportwear, το statement και bold ντύσιμο και το Scandi Chic, που θα μπορούσε να περιγράφει διαφορετικά την "ήσυχη πολυτέλεια".
Η φετινή διοργάνωση θέλησε να δώσει περισσότερο χώρο σε νέα ταλέντα και ανερχόμενα brands, και αυτή η προτεραιότητα δικαιολογεί και την απουσία από το πρόγραμμά της του brand Ganni. Το Ganni αποτελεί ένα από τα διεθνώς αναγνωρισμένα brands της Δανίας με τα shows του να αποτελούν πόλο έλξης για την Εβδομάδα Μόδας της Κοπεγχάγης. Όμως, όπως εξήγησε και η creative director- συνιδρύτρια του brand, Ditte Reffstrup, πέρα από την αναγκαία αποχή, για λόγους αποσυμπίεσης και επαναπρογραμματισμού, επέλεξαν να παραχωρήσουν το slot τους σε νέους δημιουργούς "που παλεύουν". Ο ανερχόμενος Nicklas Skovgaard, που είχε προκαλέσει αίσθηση με το προηγούμενο (πρώτο) show του στην Κοπεγχάγη, παρουσίασε στην τρέχουσα με τη υποστήριξη του Ganni.
Η γενικότερη αίσθηση, βεβαίως, ήταν τα shows της CPHFW AW'24 ήταν πιο "υποτονικά", σε σχέση με προηγούμενες σεζόν, ιδίως εκείνη του AW'23 που χάρισε στους καλεσμένους πολλές εντυπωσιακές στιγμές, με πολλά μεγάλα brands, όπως το Rotate, το Saks Potts και το Stine Goya να καταφεύγουν αυτή τη φορά σε πιο εσωστρεφή πρότζεκτ.
Επειδή πολλά μπορεί να εξηγούνται από το πλαίσιο, τα λόγια της CEO της Εβδομάδας Μόδας της Κοπεγχάγης, Cecilie Thorsmark, στο εναρκτήριο καλοσώρισμά της, θα μπορούσαν να εμπεριέχουν κάποιους από τους λόγους αυτού του downsizing (ακόμα και στον όγκο των looks, που σε κάποιες συλλογές δεν ξεπέρασαν τα 15): "Με φόντο τον πόλεμο και τον πολιτικό διχασμό, η κοινότητα της μόδας θα πρέπει να υπενθυμίσει (και να θυμάται) ότι η δημοκρατία δεν είναι κάτι δεδομένο. Σ' αυτό το πολύ τρομαχτικό πλαίσιο, για να το θέσω ευθέως, ας υπενθυμίσουμε όλοι στους εαυτούς μας από το προνομιακό έδαφος που μας παρέχει η βιομηχανία μας, ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη φωνή και τις πλατφόρμες μας για κάτι καλύτερο.
Πολλοί από εμάς σ' αυτή τη βιομηχανία έχουμε αφοσιωμένες κοινότητες που μας ακούν και εμπνέονται από εμάς. Οπότε, πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία να ακουστούμε και να πιέσουμε για αλλαγή. Είτε αυτό σημαίνει ότι αγωνιζόμαστε για το περιβάλλον είτε πιέζουμε για ειρήνη, για περισσότερη συμπερίληψη και ποικιλομορφία, είτε για πολιτική σταθερότητα και διαφύλαξη της δημοκρατίας", ανέφερε μεταξύ άλλων.
Η Εβδομάδα Μόδας της Κοπεγχάγης είναι η πιο sustainable εβδομάδα μόδας του πλανήτη (χωρίς δυστυχώς καμία άλλη να έχει ακολουθήσει το παράδειγμά της). Θέτει στόχους βιωσιμότητας για τη διοργάνωση και τα brands που συμμετέχουν σ' αυτή και όχι μόνο έχει καταφέρει να τους ξεπεράσει, αλλά έχει πλέον επεκτείνει τη στρατηγική της πέρα από τα όρια του fashion calendar, παρέχοντας στήριξη και καθοδήγηση σε σχεδιαστές και brands για να γίνουν (ακόμα) πιο sustainable. Η έμφαση, όπως είπαμε, σ' αυτή τη διοργάνωση δόθηκε στη στήριξη των νέων ταλέντων, μία στάση που δηλώνει μία πράξη αλληλεγγύης. Από την άλλη, η αποχή από τον εντυπωσιασμό και τα "big think" events θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως μία αυτοσυγκράτηση (σε πόρους και σπατάλες) και μία σύμπλευση με το κλίμα της εποχής. Γιατί, απλά, η CPHFW πάντα ήταν διορατική και ευαισθητοποιημένη.
Η μόδα, όμως, παραμένει μόδα και οι συλλογές που παρουσιάστηκαν στην CPHFW AW'24 έχουν να προσφέρουν, με περισσότερη ή λιγότερη φαντασία στο περιτύλιγμα, όλα όσα (θέλουμε να) περιλαμβάνει μία σύγχρονη γκαρνταρόμπα: πολλές επιλογές σε denim looks (ακόμα και το Φιλανδικό Marimekko παρουσίασε σειρά για denim πρώτη φορά), τα next-level puffer μπουφάν (τα oversized puffer της συλλογής Stamm περιγράφουν άριστα την κατάσταση), διαχρονικά παλτό και κομψά κοστούμια, θηλυκά και sexy φορέματα, αθλητικές σιλουέτες για κάθε περίσταση, πλεκτά, πλεκτά, πλεκτά!
Ξεχωρίσαμε….
#1 Το "Therapy Session" του Henrik Vibskov
Ο Henrik Vibskov αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς εκτός από σχεδιαστής είναι εικαστικός και μουσικός. Σαν κάτι εντελώς φυσικό, επομένως, τα shows του συμπεριλαμβάνουν περφόρμανς, που έρχονται να πλαισιώσουν την κεντρική ιδέα κάθε συλλογής του σχεδιαστή. Για τη συλλογή Φ/Χ 2024, λοιπόν, ο Vibskov θέτει το ερώτημα "ποια είναι η καθημερινή θεραπευτική σας διαδικασία;" και στήνει ένα show γύρω από τη δική του ρουτίνα: τις τσίχλες νικοτίνης που μασάει για να σταματήσει το κάπνισμα.
Μία σειρά από στήλες με πόρτες από τις οποίες εκτοξεύεται …μασημένη τσίχλα μεταμορφώνει το catwalk του Henrik Vibskov σ' ένα ονειρικό σύμπαν, ενώ την ίδια στιγμή οι περφόρμερς, ντυμένοι με κοστούμια του σχεδιαστή που προορίζονται για την παράσταση Flammenwerfer που θα κάνει πρεμιέρα το Μάλμο, προσπαθούν να ελιχθούν ανάμεσά τους με τρόπο που θυμίζει "αγώνα" σε video game.
Όσο για τη συλλογή, τα ελαφριά υφάσματα, όπως οι αέρινες διαφάνειες, συνδιαλέγονται στο ίδιο σύνολο με πιο βαριά, όπως τα πλεκτά ζακάρ, ενώ τα μοτίβα, με αναφορές σε προσωπικές εμμονές του σχεδιαστή, όπως τα πιόνια για το σκάκι και τη διάθλαση του φωτός, κεντρίζουν το ενδιαφέρον, όπως και οι μεταξύ τους συνδυασμοί.
Key Looks





#2 J.Lindeberg: To Après-ski μπαίνει στα clubs
Ο Johan Lindeberg είναι σχεδιαστής από τη Σουηδία και ίδρυσε το brand του J.Lindeberg, που εξειδικεύεται στο sportwear, το 1996. Για το ντεμπούτο του στην CPHFW, το brand, με επικεφαλής πλέον σχεδιαστή τον Neil Lewty, παρουσίασε τη συλλογή "Clubhouse", με την οποία επιστρέφει στην Y2K εποχή του αναβαθμίζοντας τη sportwear αισθητική του μέσα από κομμάτια εξίσου κατάλληλα για clubbing και για σκι! Η κεντρική ιδέα του "puffers in the clubs" μεταφράζεται σε floor-skimming μπουφάν που συνδυάζονται με μίνι δερμάτινα φορέματα, après-ski πουλόβερ που φοριούνται με κάπρι παντελόνια και down τζάκετ, cropped puffers που παίρνουν το ρόλο του σέξι τοπ σε σετ με μίνι skater φούστες, και πλεκτά bralettes που φοριούνται με cargo pants και καπιτονέ τζάκετ.
Το show έκλεισε ο παγκόσμιος πρωταθλητής αλπικού σκι, ο Νορβηγός Lucas Pinheiro Braathen, και αυτή η συμμετοχή αναφέρεται ως ένα από τα hightlights της Εβδομάδας Μόδας.
Key Looks





#3 To AI εμπνέει τη συλλογή Lovechild 1979
Για τη δημιουργό του δανέζικου brand Lovechild 1979, Anne-Dorthe Larsen, η έμπνευση για τη συλλογή Φ/Χ 2024 ήρθε από μία συζήτηση με τους συνεργάτες της για το ΑΙ που οδήγησε στην ανακάλυψη του έργου του Mohammad Qasim Iqba στο οποίο αξιοποιείται η Τεχνητή Νοημοσύνη. Οι μπαρόκ γέφυρες από "μετάξι και πέτρα" που ανήκουν στα έργα του καλλιτέχνη της νέας εποχής επανερμηνεύονται στα looks της συλλογής Lovechild 1979 ως υπέροχα κομψά μάλλινα παλτό, σακάκια και tailored κοστούμια στη απόχρωση της άμμου, με λεπτομέρειες στα πουκάμισα και τα παντελόνια, όπως μακριά φουλάρια από μετάξι, να αναλαμβάνουν να αποτυπώσουν την αέρινη κίνηση. Το Εθνικό Μουσείο της Δανίας επιλέχθηκε στρατηγικά από τη Larsen ως τόπος διεξαγωγής του show για να μπορέσει να αποτυπωθεί "η ομορφιά του μαλλιού και του μεταξιού κόντρα στους πέτρινους κίονες".
Key Looks





#4 Τα "εργαζόμενα κορίτσια" του Nicklas Skovgaard
O Nicklas Skovgaard μετράει ελάχιστα χρόνια στη μόδα, ίδρυσε το brand του το 2020 και η πρώτη του συλλογή της CPHFW ήταν η A/K 2024, αλλά ήδη θεωρείται ένα από τα ανερχόμενα ταλέντα της σκανδιναβικής μόδας. Δεν είναι, μάλλον, τυχαίο που άνοιξε και το πρόγραμμά της.
Ο σχεδιαστής περιγράφει την αισθητική του ως "baroque'n'roll" και αρέσκεται στο "drama", τόσο όσον αφορά της συλλογές όσο βεβαίως και στον τρόπο που τις παρουσιάζει. Πηγή έμπνευσης για τη Φ/Χ 2024 συλλογή του τα "εργαζόμενα κορίτσια" των 8os, και πρωτίστως η μητέρα του Annie και οι φωτογραφίες που απεικονίζουν τη ζωή και το στιλ της από εκείνη τη δεκαετία, οπότε και εργαζόταν ως δασκάλα της γιόγκα στο Λονδίνο. Από το moodboard του Skovgaard δεν έλειψαν, βεβαίως, οι αναφορές στο "Working Girl" του 1984, που ερμήνευσε η Melanie Griffith, αλλά και η τραγουδίστρια Lecia Jønsson, του θρυλικού στα 80s δανέζικου συγκροτήματος Ladan – με τραγούδια της να ολοκληρώνουν το soundtrack του show.
Οι σούρες και τα βολάν, οι billowy και balloon σιλουέτες, τα dropped waists (μέση χαμηλά) και οι τονισμένοι με βάτες ώμοι, οι γκέτες και κορμάκια παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σ' αυτή τη γεμάτη νοσταλγία συλλογή που μεταφέρει με μια ελαφρώς σουρεαλιστική ματιά τους στιλιστικούς κώδικες εκείνης της εποχής στο σήμερα.
Key Looks






#5 Στο ατελιέ του Stine Goya
Η σχεδιάστρια Stine Goya συμπληρώνει σε λίγο καιρό 20 χρόνια παρουσίας στη δανέζικη μόδα με το ομώνυμο brand της, η μινιμαλιστική αισθητική του οποίου συνέδραμε στη διεθνή καθιέρωση του Scandi style. Την περασμένη σεζόν, το Stine Goya προκάλεσε αίσθηση με το show που πραγματοποίησε στη γειτονιά της σχεδιάστριας, έξω ακριβώς από το σπίτι της και με τη συμμετοχή των γειτόνων της. Φέτος, η Stine Goya αποφάσισε να υποδεχτεί τους καλεσμένους της στο ατελιέ του brand, εκεί δηλαδή που, όπως θα το περιγράψει η ίδια, "οι τοίχοι είναι διαποτισμένοι με την ενέργεια, τη δημιουργικότητα, την εμπειρία και τα συναισθήματα των ανθρώπων που εργάζονται σ' αυτό".
Θέλοντας, μάλιστα, να τιμήσει τη συνεισφορά των συνεργατών της, η Stine Goya απευθύνθηκε στον ζωγράφο David Risley, που φιλοτέχνησε τα πορτραίτα τους, όπως και το δικό της, τα οποία διακόσμησαν τους χώρους που φιλοξένησαν το catwalk. Η συνεργασία με τον Risley δεν περιορίστηκε, όμως, μόνο στα πορτραίτα, αφού ένα από έργα του αποτυπώθηκε πάνω σ' ένα μεταξωτό all-over-print φόρεμα της συλλογής – και θα τυπωθεί και σε μεταξωτό μαντήλι.
Τα καλλιτεχνικά αυτά μοτίβα, που θυμίζουν σκίτσα ζωγραφικής, εμφανίζονται και σε άλλα φορέματα, ενώ οι διακριτικές hardwear λεπτομέρειες που διακοσμούν διαχρονικές και μίνιμαλ σιλουέτες αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο τη ντελικάτη ομορφιά της συλλογής.
Key Looks





#6 25 χρόνια Baum und Pferdgarten
Το Baum und Pferdgarten ιδρύθηκε στην Κοπεγχάγη το 1999 από δυο φίλες, τη Rikke Baumgarten και τη Helle Hestehave. Εικοσιπέντε χρόνια μετά, το brand τους συνεχίζει να εξελίσσεται και θα θεωρείται ένα από τα πιο επιδραστικά της σκανδιναβικής μόδας. Για να γιορτάσουν την επέτειο, οι δυο σχεδιάστριες παρουσίασαν τη συλλογή "Love und Friendship Since 1999" στην οποία δίνουν έμφαση στο ανδρόγυνο και σπορ στιλ φιλταρισμένο από μία θηλυκή ματιά. Το pintstipe χαρακτηρίζει τα πιο δυνατά looks της συλλογής, και έρχεται ακόμα και στην εκδοχή του denim, ενώ το οριακά ξεπερασμένο από τις τάσεις tank top ξαναβρίσκει τον ρόλο του μέσα από το layering που του προσφέρουν.
Key Looks






#7 H wedding collection του Rotate
To Rotate είναι το brand που έκλεισε τη CPHFW AW'24 και όχι τυχαία, μιας και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή brands της Δανίας, χάρη ασφαλώς και στη χαρισματική "ευφράδεια" των δημιουργών του στα social media. Οι Creative Directors του Rotate, Thora Valdimars και Jeanette Madsen, είναι παράλληλα και διάσημες Σκανδιβανές influencers και το brand τους φημίζεται κυρίως για την party dressing αισθητική του.
Για το τωρινό show, ωστόσο, άφησαν για λίγο την party ατμόσφαιρα (που συνόδευε πάντα τα events τους), και επικεντρώθηκαν στη δεκαετία του '50 και τις σιλουέτες που χαρακτήρισαν το στιλ της εποχής κατά την οποία γεννήθηκε το επαναστατικό "New Look" από τον Dior. Κυρίως επικεντρώθηκαν στις μεσάτες γραμμές, τις οποίες θέλησαν να αποδώσουν με τη σέξι ματιά που περιγράφει κυρίως το στιλ Rotate δημιουργώντας φορέματα, από δαντέλα, διαφάνειες και πούλιες, που αγκαλιάζουν και αναδεικνύουν τη γυναικεία σιλουέτα.
Η έκπληξη, ωστόσο, ήρθε μέσα από τα 8 νυφικά looks της συλλογής που οι σχεδιάστριες εμπνεύστηκαν από το απόλυτο είδωλο των 50s, την Elizabeth Taylor. Ο αριθμός, μάλιστα, αποτελεί αναφορά στους οκτώ γάμους της σταρ και οι νυφικές δημιουργίες Rotate θα μπορούσαν άνετα να εξυπηρετήσουν τόσο το look μίας νύφης όσο και άλλες περιστάσεις.
Key Looks




