
Ενώ τα ρούχα δημιουργούνται, πωλούνται και φοριούνται από ανθρώπους για χιλιετίες, η δημιουργία της επίδειξης μόδας χρονολογείται μόλις στη δεκαετία του 1860, όταν ο πρωτοπόρος Αγγλογάλλος σχεδιαστής μόδας Charles Frederick Worth υπήρξε ο πρώτος couturier που χρησιμοποίησε ζωντανά μοντέλα αντί για μανεκέν προκειμένου να παρουσιάσει τις δημιουργίες του στο Παρίσι. Σύντομα, διεθνή σαλόνια υιοθέτησαν αυτή τη μορφή παρουσίασης, ως μια μικρή και ιδιωτική υπόθεση κυρίως για τους αγοραστές, ενώ απαγόρευαν μάλιστα τις φωτογραφίες ώστε να προστατεύσουν τα σχέδια. Κατά τη διάρκεια της λιτότητας του πολέμου, ταξιδιωτικά κουκλοθέατρα μόδας αντικατέστησαν τις παρουσιάσεις για να επιδείξουν τα σχέδια ρούχων σε συγκεκριμένες εύπορες γυναίκες σε διάφορες περιοχές. Ωστόσο, αυτή η λιτότητα κράτησε μόνο μέχρι το 1947, όταν το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και η δημιουργία του "New Look" από τον Dior άνοιξαν τις πασαρέλες σε μεγαλύτερο κοινό. Με πολλούς οίκους μόδας να παρουσιάζουν πλέον τις συλλογές τους σε εκδηλώσεις, η ιδέα μιας εβδομάδας μόδας καθιερώθηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη το 1943, το Μιλάνο το 1958 και το Παρίσι το 1973.
Προορισμένες για τους λίγους εκλεκτούς του κλάδου, οι επιδείξεις μόδας εκδημοκρατίστηκαν εν μέρει με την εισαγωγή των κοινωνικών μέσων όπως το Instagram και το livestreaming. Όμως, πάνω που οι επιδείξεις μόδας έγιναν πιο προσιτές στο κοινό, πολλοί εντός και εκτός της βιομηχανίας άρχισαν να αναρωτιούνται αν εξακολουθούν να είναι επίκαιρες. Όταν χτύπησε ο Covid-19 και η εργασία από το σπίτι αύξησε την ψηφιοποίηση σε όλα τα μέρη της ζωής μας, οι οίκοι μόδας αναγκάστηκαν να αρχίσουν να εξερευνούν εικονικές online επιλογές και νέες μορφές. Σε μια σημαντική ανατροπή, συγκεκριμένοι οίκοι αγκάλιασαν επαναστατικές τεχνολογίες, όπως εικονικά ρούχα και τα avatars (π.χ. Balenciaga), διαδικτυακές πλατφόρμες παιχνιδιών και νέα online σημεία συνάντησης (π.χ. Discord, Twitch), τα οποία είναι εξαιρετικά δημοφιλή με τις νεότερες γενιές. Ξαφνικά τα NFT (non fungible tokens – μη ανταλλάξιμα περιουσιακά στοιχεία), τα skins (ρούχα για χαρακτήρες παιχνιδιών), τα εικονικά αντικείμενα και τα avatars άρχισαν να είναι ανάρπαστα, ενώ κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin, το Ethereum και το Solana, εκτοξεύτηκαν επίσης στα ύψη, προκαλώντας μια σεισμική αλλαγή στην παγκόσμια οικονομία και τις κοινωνικοπολιτικές ισορροπίες.
Βλέποντας μια πιθανή νέα τεχνολογική διαταραχή να έρχεται στον ορίζοντα, η βιομηχανία της μόδας αποφάσισε να μην επαναλάβει λάθη του παρελθόντος. Πράγματι, πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, οι περισσότερες από τις εταιρείες μόδας δίστασαν να ξεκινήσουν την εξερευνούν τις δυνατότητες του διαδικτύου γρήγορα και ως αποτέλεσμα έχασαν οικονομικές ευκαιρίες. Για αυτόν τον λόγο οίκοι όπως οι Burberry, Gucci, Jimmy Choo και άλλοι, έσπευσαν γρήγορα αυτή τη φορά να αγκαλιάσουν τις νέες τεχνολογίες, δημιουργώντας συλλεκτικές σειρές από NFT, ενώ πειραματίστηκαν με wearables, εικονικά αθλητικά παπούτσια, phygital αντικείμενα και πολλά άλλα.
Η πρώτη ψηφιακή εβδομάδα μόδας: η εμπειρία
Όμως, το 2022 η επανάσταση προχώρησε ένα βήμα περισσότερο. Με μια στρατηγική κίνηση, μία από τις κύριες πλατφόρμες εικονικής πραγματικότητας, η Decentraland, άρχισε να συνεργάζεται με μεγάλους ομίλους μόδας, πολυτέλειας και ομορφιάς, προκειμένου να τους επιτρέψει να εξερευνήσουν τη πιθανή παρουσία τους στο Metaverse. Φυσικά, με όλο και περισσότερες από αυτές να δέχονται, καινούργιες συλλογές και ηλεκτρονικά καταστήματα άρχισαν να εμφανίζονται στην πλατφόρμα, οδηγώντας στην ιδέα της καθιέρωσης μιας εβδομάδας μόδας στο Metaverse που να αντικατοπτρίζει αυτές του Μιλάνου, Παρισιού (κ.ο.κ.) στη φυσική ζωή. Πράγματι, έχοντας μόλις ολοκληρωθεί, η πρώτη οργανωμένη εβδομάδα μόδας στο Metaverse έλαβε χώρα στην Decentraland από τις 24 Μαρτίου έως τις 27 Μαρτίου 2022, με συμμετέχοντες 50 παραδοσιακούς οίκους μόδας και τους πλήρους εικονικούς ομολόγους τους να κάνουν ντεμπούτο στις εικονικές συλλογές τους. Η ανοιχτή σε όλους και δωρεάν εκδήλωση παρουσίασε μια σειρά από συλλεκτικά NFT, wearables και phygital αντικείμενα στη διάσημη "Luxury Fashion District" γειτονιά της πλατφόρμας.

Από τα ιδιόμορφα animal print σύνολα των Dolce & Gabbana μέχρι τα φολκλόρ μοτίβα του Etro και τις τολμηρές επιλογές του Dundas, οι σχεδιαστές φρόντισαν να παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή για τη μόδα στο Metaverse. Οι Auroboros και The Fabricant παρουσίασαν επίσης τις λεπτομερείς συλλογές τους -δημιουργημένες εξολοκλήρου σε εικονική μορφή. Η εμπειρία του σόου σε ένα Metaverse περιβάλλον, με τον χρόνο αναμονής και την ενέργεια πριν από μια επίδειξη μόδας, ήταν κάτι πολύ οικείο αλλά και πολύ καινούργιο, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι εδώ ο καθένας μπορούσε να πάρει μια θέση στην πρώτη σειρά.


Όμως, ακόμα και πέρα από την πασαρέλα, δημιουργίες υψηλής ραπτικής από τον Elie Saab και την Guo Pei ήταν εκτεθειμένες στις πολυτελείς μπουτίκ τους στο "Luxury Fashion District" της Metaverse πλατφόρμας. Εταιρείες όπως η DKNY, η Estee Lauder και άλλες, δημιούργησαν ειδικούς χώρους όπου οι χρήστες μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν με τις προσφορές τους, να μάθουν περισσότερα για την ιστορία τους και τα προϊόντα τους. Τέλος, το γνωστό κατάστημα Selfridges άνοιξε επίσης το πρώτο πολυκατάστημα στην ιστορία του Metaverse, προσβάσιμο σε όλους για κρυπτο-αγορές. Όμως το πάρτι -κυριολεκτικά- δεν σταμάτησε ούτε εκεί. Λαμπερές συναθροίσεις μετά τα σόου όπως το πάρτι των "Hogan x Exclusible” με τον εμβληματικό DJ Bob Sinclar έκαναν τόσο το avatar όσο και το φυσικό μου σώμα να χορεύουν. Την Κυριακή, η εκδήλωση Auroboros x Grimes έδειξε ότι η μίξη τεχνολογίας, μόδας και μουσικής μπορεί να δημιουργήσει ένα εντελώς νέο, αλλά και πολύ οικείο είδος εμπειρίας. Μια λίγο περίεργη αλλά συναρπαστική εμπειρία, είδα ανθρώπους που γνωρίζω στην πραγματική ζωή, έκανα κομπλιμέντα σε αγνώστους για τα εικονικά ρούχα τους και τράβηξα πολλά στιγμιότυπα οθόνης για μελλοντική μου έμπνευση.

Το συμπέρασμα
Τι σήμαιναν, όμως, όλα αυτά για την ίδια τη βιομηχανία της μόδας; Πέρα από την επιτυχία της, η Metaverse Εβδομάδα Μόδας της Decentraland αποδεικνύει συνολικά την ικανότητα της βιομηχανίας να ξεπεράσει ένα μεγάλο εμπόδιο. Για τις εταιρείες μόδας που δεν κατάφεραν τις προηγούμενες δεκαετίες να έχουν το πάνω χέρι στη γρήγορη υιοθέτηση του ηλεκτρονικού εμπορίου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι πρόσφατες προσπάθειές τους με το Metaverse δείχνουν ότι έχουν ωριμάσει και έχουν γίνει πιο ανοιχτόμυαλοι σχετικά με τις αλλαγές της τεχνολογίας. Μας θυμίζει, επίσης, τη δύναμη που έχει ακόμα μια επίδειξη/παρουσίαση μόδας, η οποία εξακολουθεί να είναι σήμερα όσο σημαντική ήταν και την ημέρα που ξεκίνησε ως παράδοση, εξελισσόμενη ως μέσο ανάλογα με τις εποχές, ακριβώς όπως και η ίδια η μόδα. Πράγματι, μέσα σε 20 λεπτά, μια επίδειξη μόδας μπορεί να επιδείξει το όραμα ενός σχεδιαστή για το μέλλον, να προκαλέσει συναισθήματα και να γίνει πολιτιστικό σημείο αναφοράς. Η έκδοση του Decentraland το απέδειξε ακόμα παραπάνω, και πλέον ελπίζουμε πως θα επιστρέψει για μια δεύτερη φορά γύρω στον Οκτώβριο.