
Αυτή την περίοδο στον χώρο της μόδας παρατηρούνται μεγάλες ανακατατάξεις. Ωστόσο, η αλλαγή δεν έρχεται μόνο από τα μεγάλα και ισχυρά brands των μεγάλων εμπορικών κοινοπραξιών, αλλά και από ανεξάρτητα labels, τα οποία προσελκύουν όλο και περισσότερη προσοχή τόσο με τις συνεργασίες τους όσο και μέσω των κοινοτήτων που έχουν δημιουργήσει. Οι Telfar και Pyer Moss είναι brands μαύρων δημιουργών, που έχουν θέσει τους δικούς τους όρους όχι μόνο με τα ρούχα τους, αλλά και με τη διαφορετικότητα που προωθούν. Οι Collina Strada, Chromat και Christian Siriano έχουν σχέδια που απευθύνονται αποκλειστικά σε άτομα με αναπηρίες, υπογραμμίζοντας πόσο η μόδα πρέπει να λάβει υπόψη και τις δικές τους ανάγκες. Εδώ συγκεντρώσαμε τα ονόματα που όχι μόνο αλλάζουν τη μόδα, αλλά και δείχνουν την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει.
Από την Allysha Nila
Balenciaga
Ο Balenciaga απάλειψε τα όρια μεταξύ υψηλής ραπτικής και streetwear και συγχρόνως ανέτρεψε όσα ξέραμε για τις επιδείξεις μόδας. Για την Α/Κ 2022 πρόβαλε ένα μίνι επεισόδιο των "The Simpsons", ενώ η ίδια η επίδειξη πραγματοποιήθηκε στη δεξίωση που προηγήθηκε της προβολής, όπου τα μοντέλα δεν ξεχώριζαν από τους καλεσμένους. "Μέχρι τώρα η διάδραση μεταξύ brand και πελάτη ήταν ένα "like” ή ένα σχόλιο, ίσως και κάποια αγορά. Είναι η ώρα να περάσουμε στην επόμενη φάση" εξηγεί ο Cédric Charbit, chief executive officer του brand. Για την ακρίβεια, αυτό που οραματίζεται είναι "μια πλατφόρμα όπου όλα θα είναι πιθανά και θα επιτρέπει να ασχολούμαστε με την υψηλή ραπτική και το Fortnite την ίδια στιγμή".
Prada
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η Prada άλλαξε τη μόδα την ίδια –με τη διαβόητη εσωτερικότητα και πνευματικότητα των δημιουργιών της–, πλέον όμως γίνεται πιο προσιτή και διασκεδαστική στην επικοινωνία της, εναρμονισμένη με τη νέα γενιά καταναλωτών, υπό την καθοδήγηση του Lorenzo Bertelli, γιου της Miuccia Prada και του Patrizio Bertelli, chief executive officer του οίκου. Κάθε διαφημιστική καμπάνια του νέου Pradaverse μοιάζει με ένα ολοκληρωμένο ταξίδι στον κόσμο, με προεκτάσεις στη διαμόρφωση ιδεών αλλά και στη συμμετοχικότητα. Ο οίκος το απέδειξε στην πιο πρόσφατη επίδειξη για την Α/Κ 2022, που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο και στη Σαγκάη σε ταυτόχρονη παγκόσμια μετάδοση και ήταν η επιβεβαίωση ότι τα πιο ενδιαφέροντα επιτεύγματα του οίκου εντοπίζονται πέρα από τα ίδια τα ρούχα. "Η ταυτόχρονη προβολή των επιδείξεων υπογραμμίζει όχι μόνο τις νέες δυνατότητες, αλλά και την ιδέα της κοινότητας, της συνάντησης ανθρώπων που μοιράζονται κοινές αξίες και πιστεύω" επισημαίνει ο Raf Simons.

3537
Το νέο δημιούργημα του Adrian Joffe, δημιουργού του Dover Street Market, της επιχείρησης που πρόσφερε στέγη σε pop-up εκδηλώσεις διεθνώς, λέγεται "3537" και είναι ακριβώς το αντίστροφο της αρχικής του ιδέας: ένα πολιτιστικό κέντρο όπου "η αγορά θα αποτελέσει μέρος του event, αντί για το αντίστροφο", όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο Business of Fashion. Και η αντίληψη αυτή βρίσκει εφαρμογή όχι μόνο στη μόδα, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία. "Πιστεύοντας ότι οι καλλιτέχνες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για τη συλλογική αντίδραση απέναντι στην κλιματική κρίση, το 3537 υποδέχεται καλλιτέχνες και στοχαστές που έχουν να προτείνουν ένα οικολογικό μήνυμα, από την προστασία της βιοποικιλότητας μέχρι τη μετανάστευση λόγω κλιματικής αλλαγής".
Chloé
Η Chloé, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Gabriela Hearst, θέτει τη βιωσιμότητα στο κέντρο της δραστηριότητας του brand. Η πρόσφατη πρωτοβουλία Chloé Craft δίνει έμφαση στη χειροποίητη δημιουργία καθώς και σε υλικά με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα. Ταυτόχρονα, ο οίκος υιοθέτησε μια νέα γλώσσα για να επικοινωνεί στα social media με εντυπωσιακές φωτογραφίες, συνδυασμένες με ποιήματα ή πληροφορίες, που δημιουργούν μια συναισθηματική σύνδεση με το κοινό. Τον Οκτώβριο η εταιρεία πιστοποιήθηκε και επισήμως σύμφωνα με τα οικολογικά πρότυπα, ενώ για την Α/Κ 2022 συνεργάστηκε, τόσο για τα υλικά όσο και για την παραγωγή των προϊόντων, με τον κενιατικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό Ocean Sole και την Akanjo, την κοινωνική επιχείρηση από τη Μαδαγασκάρη.

Homer
Μην ξεχνάμε ότι οι καταναλωτές δελεάζονται από το ανατρεπτικό μάρκετινγκ. Το brand Homer του Frank Ocean αξιοποίησε αυτό το γεγονός και παρουσίασε μια σειρά-επιστροφή στις αρχές του 2000, έναν καλοσχεδιασμένο κατάλογο που ήταν διαθέσιμος μόνο στους δρόμους ή στο κατάστημα. Τώρα υπάρχει μόνο στο eBay στην τιμή των 873 ευρώ. Όπως και ο Balenciaga, το brand Homer απέδειξε ότι η πολυτέλεια σήμερα είναι μια προφανής μείξη haute και street, δοσμένη με πρωτοπόρο τρόπο,
αλλά, κυρίως, με νοσταλγία. Τα κοσμήματα του Homer συγκρίνονται σε τιμές με αυτά του Cartier, όμως ως προς την αισθητική η διαφορά είναι μεγάλη. Οι τιμές του Homer ξεκινούν από τα 600 ευρώ και μπορεί να φτάσουν τα 2.200.000. Αξίζει να σημειώσουμε τη συνεργασία με την Prada, που εδραίωσε τη θέση του στη σφαίρα του luxury.

SKIMS
Ένα άλλο διάσημο brand το οποίο άλλαξε τους κανόνες στο παιχνίδι της μόδας είναι το SKIMS της Kim Kardashian West, με εσώρουχα, lounge και activewear. Η SKIMS κέρδισε μια σημαντική θέση στον χώρο της μόδας όταν μπήκε στο Selfridges του
Λονδίνου και στην Galeries Lafayette στο Παρίσι, αλλά και με την πρόσφατη συνεργασία της με τη Fendi. "Τόσο η Fendi όσο και η SKIMS έχουν ένα πολιτισμικό δυναμικό διαφορετικό μεταξύ τους, αλλά εξίσου δυνατό" αναφέρει η Kim Kardashian. Αν και ανταγωνιστές όπως οι Wolford και SPANX είναι στην αγορά για δεκαετίες, η SKIMS κατάφερε να δείξει ότι το brand μπορεί να παρουσιάσει μια απίστευτη ποικιλία μεγεθών, στυλ και τιμών, βάζοντας στο παιχνίδι όλο και περισσότερους καταναλωτές. Εκεί βρίσκεται και το σημείο επαφής με τη Fendi. "Η δική μου Fendi σχεδιάζει για κάθε γυναίκα, ανεξαρτήτως σωματότυπου – και αυτή η ιδέα βρίσκεται στον πυρήνα της SKIMS" εξηγεί o Kim Jones, artistic director της Fendi.