
Η απολέπιση είναι μια από τις πιο σημαντικές skincare διαδικασίες που οφείλεις να κάνεις συχνά αν θες η επιδερμίδα σου να λάμπει. Κι αυτό γιατί τα νεκρά κύτταρα που συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος καθημερινά τείνουν να το κάνουν να δείχνει θαμπό, κουρασμένο, άτονο και σίγουρα δεν το αφήνουν να απορροφήσει τα συστατικά των κρεμών και ορών που εφαρμόζεις κάθε πρωί ή/και βράδυ. Εξ ου και είναι τόσο σημαντικό να κάνεις απολέπιση μια με δύο φορές την εβδομάδα, ανάλογα με τον τύπο επιδερμίδας σου.
Μάλιστα, οι ειδικοί προτείνουν τη χημική απολέπιση έναντι της μηχανικής (που γίνεται με scrub), καθώς οι κόκκοι που περιέχονται στα απολεπιστικά προϊόντα ενδέχεται ακόμα και να τραυματίσουν την επιδερμίδα, ιδίως αν είναι ευαίσθητη.
Όσο για τη χημική απολέπιση, αυτή γίνεται συνηθέστερα στο ιατρείο υπό την καθοδήγηση δερματολόγου, όμως άνετα μπορείς να την κάνεις κι εσύ στο σπίτι με ειδικά προϊόντα. Φυσικά, αν επιλέξεις τη δεύτερη οδό οφείλεις να προσέξεις μερικά πράγματα για να μην προκαλέσεις κάποιον ερεθισμό που μπορεί να είναι και ανεπανόρθωτος.
10 ήπια απολεπιστικά προσώπου για την πιο λαμπερή, μεταξένια επιδερμίδα ever
Πώς θα κάνεις σωστά τη χημική απολέπιση στο σπίτι;
Αρχικά, έχε στο μυαλό σου ότι πρέπει να επιλέξεις το οξύ που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σου. Στην αγορά θα βρεις cleansers, toners και serums με AHAs και BHAs (οξέα φρούτων) που κάνουν χημική απολέπιση με θεαματικά αποτελέσματα και χρησιμοποιούνται πανεύκολα. Η πιο εύκολη λύση είναι να προτιμήσεις απολεπιστικούς ορούς που έχουν πιο λεπτόρρευστη υφή και περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις δραστικών συστατικών που διεισδύουν στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι στοχεύουν σε πολύ συγκεκριμένες ανάγκες που έχει η επιδερμίδα μας, αντιμετωπίζοντας τες πιο αποτελεσματικά.
Τα οξέα χωρίζονται σε 2 διαφορετικές ομάδες, τα AHAs (άλφα-υδρόξυ οξέα) και το BHA (β-υδροξυ οξύ), με τα πιο γνωστά οξέα της πρώτης κατηγορίας να είναι το γαλακτικό, το μανδελικό, το γλυκολικό, το κιτρικό και το μηλικό οξύ, ενώ το σαλικυλικό οξύ είναι το πιο γνωστό BHA – και ιδανικό για λιπαρές επιδερμίδες με τάση ακμής.
Beauty Editor's tips:
#1. Αν δεν έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ πριν αντίστοιχο ορό, καλό είναι να κάνεις ένα μικρό τεστ σε ένα σημείο του χεριού σου, ώστε να σιγουρευτείς ότι δεν έχεις κάποια δερματική αλλεργία ή ότι δεν θα σε ερεθίσει κάποιο συστατικό. Πάντως, προτείνουμε να εντάξεις τα οξέα σταδιακά στη ρουτίνα σου, ώστε να συνηθίζει σιγά σιγά σε αυτά η επιδερμίδα σου.
3 "χρυσά" tips για την πιο λαμπερή επιδερμίδα που είχες ποτέ
#2. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει περίπτωση να νιώσεις ένα ελαφρύ τσούξιμο ή αίσθηση καύσου / τραβήγματος, ερυθρότητα, ακόμα κι αν έχεις ανθεκτική επιδερμίδα, ακόμα κι αν είσαι συνηθισμένη στην απολέπιση. Αυτό μπορεί να οφείλεται στα επιμέρους συστατικά του κάθε σέρουμ, που αλλάζουν ανάλογα με την εταιρεία και τις φόρμουλες που χρησιμοποιεί για τα προϊόντα της. Για παράδειγμα, μπορεί να μην έχεις καμία αλλεργία στο σαλικυλικό οξύ, αλλά να δοκιμάσεις έναν καινούριο ορό άλλης εταιρείας από αυτή που προτιμούσες, και να σε πειράξει.
Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ακριβώς γιατί τα οξέα έχουν ενεργή δράση – εξού και νιώθεις το σύμπτωμα. Όμως, αν αυτά επιμένουν για πολλή ώρα, καλό είναι να διακόψεις τη χρήση του.
"Retinol sandwich" | Μάθε πώς θα εφαρμόσεις τη ρετινόλη χωρίς να ερεθίσεις την επιδερμίδα σου
#3. Μην ξεχνάς για κανέναν λόγο το αντηλιακό σου την επόμενη μέρα, καθώς το δέρμα ενδέχεται να είναι πιο ευαίσθητο και να παρουσιάσει συμπτώματα φωτοευαισθησίας. Εξυπακούεται ότι δεν πρέπει να κάτσεις στον ήλιο – γι' αυτό άλλωστε και σταματάμε να κάνουμε χημική απολέπιση το καλοκαίρι, αρχίζοντας ξανά το φθινόπωρο.
Δες τα καλύτερα serums με οξέα φρούτων για αποτελεσματική απολέπιση στο σπίτι: