
H Barbie είναι μια κούκλα, αλλά όχι μια οποιαδήποτε κούκλα καθώς πλέον έχει αποκτήσει το status του "θρύλου". Ζωντανού, ασφαλώς, αφού από το λανσάρισμά της, το 1959, μέχρι και σήμερα, 64 χρόνια μετά, παραμένει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα παιχνίδια του πλανήτη. Οι προβολείς, λοιπόν, έχουν στραφεί ξανά στην κούκλα που η δημιουργός της Ruth Handler εμπνεύστηκε από (και για) την κόρη της, Barbara (εξού και το όνομα Barbie), εξαιτίας της ομώνυμη ταινίας που μόλις έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους. Και έχει προκαλέσει παγκόσμια φρενίτιδα.
Το φαινόμενο "Barbiecore" στη μόδα, βεβαίως, ξεκίνησε πολύ νωρίτερα από τη έξοδο της ταινίας στους κινηματογράφους, αλλά αυτό που συνέβη με την πρεμιέρα της έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία (του marketing, πρωτίστως): από την ομορφιά και τη μόδα μέχρι άλλες πτυχές του καθημερινού lifestyle, τα πάντα έχουν βαφτεί στα ροζ, το signature χρώμα της Barbie, και στα feed των social media μοιράζονται αδιάκοπα εκατοντάδες εικόνες (και διαφημίσεις) που προμοτάρουν από Barbie Outfits μέχρι ιδέες για Barbiecore διακόσμηση σπιτιού και Barbie theme συνταγές για φαγητά και ποτά!
Φυσικά, τον πρώτο λόγο είχε πάντα το στιλ της: χωρίς καμία υπερβολή, η Barbie διαθέτει τη μεγαλύτερη γκαρνταρόμπα από κάθε άλλο style icon της πραγματικής ζωής. Στη επίσημη σελίδα της Mattel για την Barbie διαβάζει κανείς ότι έχει εμπνεύσει δημιουργικά περισσότερους από 150 σχεδιαστές ανάμεσά τους και κορυφαίους οίκους μόδας όπως Dior, Oscar de la Renta, Yves Saint Laurent, Givenchy, Jean Paul Gaultier, Burberry, Moschino, Versace, Thierry Mugler, Alexander McQueen, Bob Mackie, και πολλούς ακόμα. Σκεφτείτε, εν ολίγοις, ένα σχεδιαστή (ή δημοφιλές brand) και το πιθανότερο είναι ότι έχει συνεργαστεί με τη σχεδιαστική ομάδα της Barbie ή έχει σχεδιάσει ρούχα για μια κούκλα που ίσα που φτάνει τα 30 εκατοστά. Οι δε δηλώσεις πολλών απ' αυτών γι' αυτή τη συνεργασία, αποτυπώνουν και το μέγεθος της επιδραστικότητας που αυτή είχε πάντα στον κόσμο της μόδας προσφέροντας ανεξάντλητες δυνατότητες για styling και πειραματισμούς.
"Όταν ήμουν μικρό κορίτσι, περνούσα αμέτρητες ώρες παίζοντας με τις Barbie μου, σχεδιάζοντας και ράβοντας μοναδικά outfits για την κούκλα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Barbie ενέπνευσε το ξεκίνημά μου ως σχεδιάστρια", θα δηλώσει η Αμερικανίδα Cynthia Rowley, η οποία έντυσε μία από τις Barbies του 2005.

O Jeremy Scott, ως καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Moschino, έχει καταθέσει σχέδια του για τη Barbie (περισσότερες από μία φορές) αλλά και έχει αντλήσει έμπνευση για τις δικές του κολεξιόν, και συγκεκριμένα εκείνη για τη σεζόν Άνοιξη – Καλοκαίρι 2015, που θεωρείται μία iconic runway στιγμή. "Αυτό που αγαπώ περισσότερο στην Barbie είναι ότι αποτελεί την απόλυτη μούσα, έχει φορέσει κάθε στιλ και σχέδιο που μπορεί να φανταστεί κανείς και ταυτόχρονα έχει δοκιμάσει κάθε πιθανό επάγγελμα που μπορεί κανείς να ονειρευτεί", θα δηλώσει ο σχεδιαστής. Πολύ πιο πρόσφατη, του 2022, είναι η συλλογή Balmain x Barbie, με την οποία ο καλλιτεχνικός διευθυντής Olivier Rousteing θέλησε να καταρρίψει τα στερεότυπα: "Όταν ήμουν μικρός μού άρεσε να παίζω με Barbies. Πολλά αγόρια ήθελαν να παίζουν με Barbies αλλά δεν τους το επέτρεπαν", θα δηλώσει με αφορμή τη συνεργασία από την οποία προέκυψε μία limited collection για γυναίκες και άντρες βαμμένη στο ροζ.


Barbie Χ … | Τα fashion collaboration πριν γίνουν trend
Οι fashion συνεργασίες της Barbie, περισσότερες απ' όσες θα μπορούσε να καταγράψει οποιοδήποτε άλλο brand στην ιστορία του, ξεκίνησαν τη δεκαετία του 80s. Συγκεκριμένα, ήταν το 1985 που πρώτος ο Oscar de la Renta συμφώνησε με τη Mattel να "συρρικνώσει" κομμάτια των συλλογών του για να δημιουργήσει ρούχα για το μέγεθος της κούκλας. Αυτή η συνεργασία ήταν και το επίσημο πέρασμα της Barbie στην high fashion που ως τότε κυρίως ακολουθούσε τις τάσεις των runways, όπως θα περιγράψει στο WWD η Carol Spencer, η οποία μπήκε στη σχεδιαστική ομάδα της Barbie το 1963 και δημιούργησε outfits για την κούκλα ως το 1998. "Δίναμε μεγάλη σημασία τότε στο τι γινόταν στη μόδα. Όταν ξεκίνησα το '63, ήταν ακόμα κυρίαρχο αυτό που αποκαλώ η couture μόδα της Barbie, η οποία εμφανιζόταν πρώτα στην Ευρώπη και μετά ερχόταν στις Η.Π.Α. Όταν η Mary Quant καθιέρωσε το mod στιλ, δημιουργήσαμε ανάλογα στιλ αρχικά για τη Francie [που συστηνόταν ως η "MODern" ξαδέρφη της Barbie] και μετά για τη Barbie… Όλα τα χρόνια παρακολουθούσαμε τι συνέβαινε στη μόδα και προσπαθούσαμε να το μεταφέρουμε στη Barbie με τρόπο που να γίνεται κατανοητός στα παιδιά".
Στην ίδια συνέντευξη, η Spencer θα αποκαλύψει ότι ο De La Renta δεν σχεδίασε ο ίδιος για την Barbie, ήταν εκείνη και οι συνάδελφοί της που ετοίμασαν σχέδια και τα πρότειναν στον σχεδιαστή για να επιλέξει "Έτσι έκανε ο Oscar de la Renta", θα πει προσθέτοντας ότι κι άλλοι σχεδιαστές ακολούθησαν το ίδιο μοτίβο: απλά δηλαδή προσέθεταν την επωνυμία του σε σχέδια που τους πρότεινε η εταιρεία. Όμως, υπήρχαν κι εκείνοι που αναλάμβαναν πλήρως το σχέδιο και την κατασκευή των ρούχων. "Ο Bob Mackie ήταν ένας τέτοιος σχεδιαστής. Έβαζε τους ανθρώπους του να κάνουν το κέντημα, να φτιάξουν το ρούχο και ούτω καθεξής, επειδή ήθελε να γίνεται έτσι. Κάθε σχεδιαστής έκανε κάτι διαφορετικό", θα πει η Spencer.

Οι συστάσεις της Barbie με τη Μέκκα της Υψηλής Ραπτικής έγιναν μέσω του Αμερικανού σχεδιαστή κοσμημάτων και καλλιτέχνη BillyBoy*, ο οποίος είχε την έδρα του στο Παρίσι. Ο BillyBoy* ήταν συλλέκτης της κούκλας και είχε στην συλλογή του 11,000 Barbies και 3,000 Kens, τις οποίες άρχισε να εκθέτει ζητώντας από διάσημους σχεδιαστές να τις ντύσουν. Η Mattel ήταν ο χορηγός των εκθέσεων του καλλιτέχνη με πρωταγωνίστριες κούκλες ντυμένες με ρούχα Υψηλής Ραπτικής, μεταξύ άλλων, ενώ και ο ίδιος σχεδίασε για την εταιρεία τις κούκλες "Le Nouveau Théâtre de la mode" το 1984 και "Feelin' Groovy" το 1986. H ιστορία, μάλιστα, λέει ότι όταν ο φίλος του Andy Warhol του ζήτησε να του κάνει το πορτραίτο του, ο BillyBoy* που απάντησε: "Αν θες πραγματικά να με ζωγραφίσεις, τότε ζωγράφισε τη Barbie γιατί η Barbie είμαι εγώ". Εκείνο το πορτραίτο μπορεί να το δει κανείς στη τρίτη κούκλα της σειράς Andy Warhol Barbie, που κυκλοφόρησε το 2017.

Όπως περιγράφει ρεπορτάζ του WWD, από τη δεκαετία του '80, "Τουλάχιστον 50 σχεδιαστές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα [σ.σ. του BillyBoy*] και έβαλαν τα ατελιέ τους να φτιάξουν ακριβή αντίγραφα των κλασικών δημιουργιών τους σε μέγεθος Barbie. O Emanuel Ungaro δημιούργησε μία μικροσκοπική εκδοχή του ντραμπέ cocktail φορέματος, ο Jean Paul Gaultier ένα φόρεμα με κωνικό μπούστο και ένα παντελόνι – φούστα για τον Ken, ενώ ο Yves Saint Laurent παρέδωσε τον εντυπωσιακό αριθμό 16 κομματιών που αντιπροσωπεύουν μια αναδρομική ρετροσπεκτίβα του YSL, από το περίφημο trapeze dress της δεκαετίας του '50 μέχρι ένα μίνι φόρεμα με κουκούλα από την πρόσφατη pret-a-porter συλλογή του." Η Mattel θα τιμήσει αυτή τη συνεργασία με τον YSL, αποτίοντας φόρο τιμής στον Γάλλο σχεδιαστή με τη σειρά του 2018 για την οποία επέλεξε τρία σχέδια από τις συλλογές του Musée Yves Saint Laurent.

Το 2009, με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων της, η Barbie απέκτησε τη δική της σειρά με παπούτσια Christian Louboutin, κάτι το οποίο ήρθε εντελώς φυσιολογικά αφού η κούκλα διαθέτει, εκτός από ρούχα, και μια τεράστια συλλογή από παπούτσια. Λίγα χρόνια νωρίτερα, looks για την επέτειο των 40 χρόνων της σχεδίασαν τόσο ο οίκος Escada όσο και ο Alexander McQueen, ενώ την ίδια δεκαετία (2000) ο Michael Kors σχεδίασε για τη Barbie το δικό της Celine outfit, αλλά και εκείνο με τη δική του επωνυμία. Και η λίστα χωράει πολλές αναφορές ακόμα: η Barbie έχει φορέσει νυφικά Vera Wang, Monique Lhuillier, Reem Acra και Carolina Herrera, πυτζάμες Paul Frank, φόρμες Juice Couture, αθλητικά Puma, καμπαρντίνα Burberry, τζιν Calvin Klein, hoodie Tommy Hilfiger, σακάκια και παλτό Ralph Lauren κ.ο.κ.

Ο Oscar de la Renta είχε δηλώσει για τη συνεργασία του με τη Barbie: "Τα μικρά κορίτσια που θα αγοράσουν τη Barbie που φοράει Oscar de la Renta είναι οι μελλοντικές μου πελάτισσες". Προφανώς, γνώριζε πολύ καλά ότι η σχέση των γυναικών με τη μόδα χτίζεται από πολύ μικρή ηλικία. Και στο πρόσωπο της Barbie δεν θα μπορούσε η μόδα να έχει βγει πιο ισχυρή "influencer".