
Πολύ πριν φτάσουμε στο σήμερα, και τη φαντασμαγορική τελετή που συνοδεύει τα βραβεία Oscar, ως ένα από τα κορυφαία τηλεοπτικά, κινηματογραφικά και high fashion event της χρονιάς, η απονομή των βραβείων ήταν ένα δείπνο μεταξύ της αφρόκρεμας του Old Hollywood σε 5αστερα ξενοδοχεία του Λος Άντζελες. Τα ονόματα των νικητών ανακοινώνονταν στον Τύπο της εποχής και τα άρθρα συνόδευαν οι φωτογραφίες τους με τα πολυπόθητα χρυσά αγαλματίδια.
Η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση των Όσκαρ πραγματοποιήθηκε πολύ αργότερα από την πρώτη απονομή τους το 1929, κι αφού στο μεταξύ η εκδήλωση είχε μεταφερθεί σε θεατρικές αίθουσες προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενός όλο και αυξανόμενου αριθμού καλεσμένων. Εξάλλου, ήδη από την πρώτη- πρώτη ταπεινή τελετή, που διοργάνωσε η νεοσύστατη αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου και παρουσίασε ο Douglas Fairbanks στο ιστορικό Hollywood Roosevelt Hotel, το ενδιαφέρον τόσο των ανθρώπων της βιομηχανίας θεάματος όσο και των μίντια άρχισε να αυξάνει κατακόρυφα, με την 16η απονομή, το 1944, να μεταδίδεται πανεθνικά μέσω ραδιοφώνου. Το 1953 η μετάδοση των Όσκαρ πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τηλεοπτικά, από το δίκτυο NBC TV, και το 1966 απέκτησαν και την πρώτη τους τηλεοπτική μετάδοση με χρώμα.
Κόκκινο χαλί: οι πρώτες εμφανίσεις
Αυτό που παρέμεινε ίδιο, βεβαίως, στα 93 χρόνια που απονέμονται τα βραβεία Όσκαρ είναι η επιθυμία των σταρ να εμφανίζονται λαμπεροί για την περίσταση. Το glamour, εξάλλου, του Old Hollywood παραμένει ασυναγώνιστο ως τις μέρες μας και τα style icons της εποχής έγιναν πρότυπα για τους πρωταγωνιστές του σήμερα. Πριν ακόμα γίνει άμεση η σχέση του κόκκινου χαλιού με την υψηλή μόδα και οι κορυφαίοι οίκοι ανακαλύψουν το μεγαλύτερο, και πιο επιδραστικό, ντεφιλέ για τις δημιουργίες τους, οι ντίβες του παρελθόντος απευθύνονταν στους ενδυματολόγους των κινηματογραφικών στούντιο για τα looks της απονομής.
Εμβληματικό, βεβαίως, παραμένει ως σήμερα το γαλαζοπράσινο φόρεμα της Grace Kelly, που τιμήθηκε με Όσκαρ το 1995, σε σχέδιο της βετεράνου ενδυματολόγου Edith Head, ενώ το ίδιο θρυλικό θεωρείται και το λευκό φλοράλ φόρεμα που σχεδίασε ο Hubert de Givenchy για την επιστήθια φίλη και μούσα του, Audrey Hepburn, που τιμήθηκε με Όσκαρ το 1954, και για την οποία σχεδίασε και το περίφημο little black dress στην ταινία Breakfast at Tiffany's. Την βραβευμένη 8 φορές με Όσκαρ κουστουμιών Edith Head εμπιστευόταν συχνά για τις εμφανίσεις της στο κόκκινο χαλί και η Elizabeth Taylor, η οποία ωστόσο παρέλαβε το πρώτο της Όσκαρ το 1961 φορώντας δημιουργία Christian Dior, ενώ από καμία λίστα με τις καλύτερες red carpet εμφανίσεις δεν απουσιάζει το ιδιαίτερο look της Barbra Streisand, με see-through κοστούμι του Arnold Scaasi, στην απονομή του 1969.
Αξίζει, βεβαίως, να σημειωθεί ότι τα πρώτα χρόνια οι βραβευμένες πρωταγωνίστριες είχαν στο μυαλό του να ντυθούν όπως θα πήγαιναν σ’ ένα δείπνο ή coctail party και οι εμφανίσεις δεν ακολουθούσαν συγκεκριμένο στιλιστικό μοτίβο: η Claudette Colbert παρέλαβε το βραβείο της φορώντας ταγιέρ, η Bette Davis παρέλαβε το δεύτερο Όσκαρ της καριέρα της μ' ένα ιδιαίτερο φόρεμα διακοσμημένο με εντυπωσιακά φτερά στη λαιμόκοψη, ενώ το παρασκήνιο λέει ότι η Luise Rainer εμφανίστηκε για να παραλάβει το 2ο Όσκαρ της με ένα φόρεμα που ήταν το …νυχτικό της.
Σταδιακά, κι ενώ το ενδιαφέρον για τα Όσκαρ άρχισε να γιγαντώνεται, οι ντίβες του "Παλαιού Hollywood" απέκτησαν σοβαρότερο ενδιαφέρον για εμφανίσεις που θα ανταποκρίνονται στο Α-list status τους και τα "πριγκιπικά" ball gowns, που συχνά συνδύαζαν με τα luxe αξεσουάρ (γούνινες ετόλ, μακριά λευκά γάντια, κολιέ από διαμάντια, πέρλες και …τιάρες) έγινε ο κανόνας. Δεν έλειψαν, βεβαίως, οι minimal chic επιλογές, με υπέροχα ανάλαφρα ντραμπέ και πλισέ φορέματα , οι τολμηρές και αποκαλυπτικές επιλογές, με see -through υφάσματα και cut-outs, ενώ σύντομα έκανε την εμφάνισή του και το ανδρόγυνο στιλ.
*Στη φωτογραφία εξωφύλλου η Bettie Davis ποζάρει με τους νικητές του 1955, Marlon Brando (On the Waterfront) και Grace Kelly (The Country Girl)